Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na nejnáročnější soutěži TFA

Padesát hasičů z řad profesionálů, ale i dobrovolníků z celé České republiky se dnes sjelo do Ústí nad Orlicí, přesněji řečeno – k chatě Hvězda na Andrlův Chlum. Tady se totiž konal nultý ročník nejnáročnější soutěže TFA – nejtvrdší hasič přežívá.


Účastníci nejnáročnější soutěže museli po startu uchopit dvě nezavodněná vedení „B“ i s proudnicemi, poté je rozvinout na vzdálenost 60 m, tam proudnice odložit na metu. Obouručním šestikilovým kladivem provedli 60 úderů do konstrukce „hammer boxu“ střídavě nahoru a dolů. Dále překonali dvoumetrovou bariéru, transportovali po čtyřicetimetrové dráze 80 kg těžkou figurínu (úchopem obouruč zezadu – tzv. Raitekův úchop).

Na dalším stanovišti museli hasiči uchopit dva 20kg barely a přenést je na vzdálenost 20m do vyznačeného prostoru. A aby toho nebylo málo, tak nakonec museli vyběhnout 183 schodů rozhledny Andrlův Chlum, což je pro představu asi dvanácté nadzemní podlaží a tady se nacházel cíl této náročné soutěže.
Všechny výše zmíněné disciplíny museli hasiči provést v těžkém zásahové obleku a s dýchacím přístrojem na zádech a maskou na obličeji.
Soutěž je pojata jako modifikace disciplín TFA (jedná se o simulaci zásahové činnosti v ochranném oděvu pro hasiče za použití izolačního vzduchového dýchacího přístroje).

A tady jsou nejlepší a „nejtvrdší“ hasiči
Kategorie profesionálních hasičů do 40 let
1. místo – Zdeněk Koutník – HZS Praha
2. místo – Petr Teslík – HZS Moravskoslezského kraje
3. místo – Štěpán Heger – HZS Pardubického kraje – ÚO Svitavy

Kategorie profesionálních hasičů nad 40 let
1. místo – Jaroslav Čermák – HZS Pardubického kraje – ÚO Svitavy
2. místo – Vladimír Vysocký – HZS Moravskoslezského kraje

Kategorie dobrovolných hasičů do 40 let
1. místo – Lukáš Novák – SDH Ústí nad Orlicí
2. místo – Jiří Mikulecký – SDH Sloupnice
3. místo – Jiří Bauer – SDH Sloupnice

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet