Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novou cisternu MAN převzali dobrovolní hasiči z Horního Maršova, cesta k jejímu získání byla dlouhá a trnitá

Sobota, 30. listopadu 2013 byla slavnostním dnem pro jednotku krkonošských dobrovolných hasičů z obce Horní Maršov. Byla jim předána do užívání nová automobilová cisterna MAN s požární nástavbou od německého Zieglera.

Jedná se o cisternu CAS 15 – M2R na podvozku MAN TGM 13.290 s nástavbou Ziegler, která bude sloužit JSDH Horní Maršov (JPO III) při výjezdech v katastru obce, která má rozlohu cca 2 847 hektarů a zahrnuje více než 60 % území v horských partiích Krkonoš, mimo obec zasahuje jednotka také v rámci územní působnosti ve II. stupni v katastru Pec pod Sněžkou, Malá Úpa, Svoboda nad Úpou a Janské Lázně.

Cesta k nové, velmi potřebné cisterně byla velmi složitá, pomoc od státu a jeho prodloužené ruky ve formě úřadu Královéhradeckého kraje byla nulová, dotační program MV – GŘ HZS v hodnotě 1 milionu korun při ceně vozu téměř 5 milionů bez vybavení naprosto nedostačující, vše měla na svých bedrech tak pouze obec v čele se starostou, jenž má pochopení pro zajištění bezpečnosti občanů.

Byla dokonce vyhlášena i veřejná sbírka na přispění financování cisterny, která přinesla alespoň část prostředků.

I přes značná úskalí se ale podařilo složitou situaci zvládnout a cisternu pořídit. Bohužel problematické je i její přihlášení „na naše“ značky, maršovští tak bojují s úřady i nadále.


Předání nové CASky se uskutečnilo dne 30. 11. 2013 ve 14. hodin za vydatného sněžení, kdy u zbrojnice po proslovu hostů z krajského HZS ÚO Trutnov a ZZS Trutnov předal veliteli jednotky, Tadeášovi Hlinkovi klíče od MANa starosta Horního Maršova, Ing. Pavel Mrázek.

Předávacího aktu se zúčastnilo kromě zástupců okolních dobrovolných hasičů také družstvo jednotky z polské OSP Lomnica. Ta má také nový zásahový automobil, pořízený z prostředků dotačního programu, na který se bohužel hornomaršovským hasičům dosáhnout nepodařilo, ač o to před třemi lety usilovali.

Nová CAS 15 – M2R nahradila u jednotky starý a již nespolehlivý „erťák“, který je dávno za hranicí životnosti i přes snahu a šikovné ruce hasičů.

Cisternu MAN JSDH Horní Maršov podrobně představíme v rubrice Technika v následujících dnech.

Sdílet