Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kojetíně slavnostně převzali novou cisternu MAN, pojmenovali ji Máňa

Zcela novou cisternovou automobilovou stříkačku CAS 20 MAN 18.340 4×4 dnes odpoledne slavnostně převzali dobrovolní hasiči na Masarykově náměstí v Kojetíně na Přerovsku.

Nástavbu zhotovila firma SPS-VKP s.r.o. Pořizovací cena vozu se pohybuje lehce nad 4,7 miliony korun. Jedním milionem se na jejím financování podílelo Ministerstvo vnitra z dotací na reprodukci požární techniky, dalším milionem pak Olomoucký kraj.

Hasiči z Kojetína doposud využívali CAS 25 na podvozku Škoda 706 RTHP, která byla vyrobena v roce 1976 a zrepasována o 30 let později. Přezdívali ji Václavka. Nová cisterna právě dnes při slavnostním předání a požehnání dostala jméno Máňa.

Kojetínská jednotka je zařazena do kategorie JPO III a kromě předurčenosti pro zásahy u dopravních nehod je také určena k plnění letadla letecké hasičské služby na letecké pracovní ploše AGRO DRUŽSTVO Morava Kojetín.

Součástí předání vozu byla také i výměna na postu velitele jednotky. Po třiatřiceti letech služby předal velení pan Václav Baďura. Ten byl vzápětí jmenován čestným velitelem sboru. Nová cisterna bude dlouhodobým odkazem na jeho práci pro hasiče nejen ve městě.

My si – jak je ostatně zvykem – podrobněji představíme automobil v jednom z našich dalších článků v jedinečné rubrice Technika.

Sdílet