Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dodávka narazila do plynové rozvodny, hasiči museli evakuovat dva rodinné domy

K dopravní nehodě dodávky, která narazila do plynové rozvodny, došlo v neděli 1. prosince 2013 brzy ráno na silnici mezi Hronovem a Zbečníkem na Náchodsku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena minutu po páté hodině ráno. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda se dvěma zásahovými vozidly a dobrovolní hasiči z Hronova.

Řidič dodávky z dosud nejasných příčin vyjel ze silnice a sjel zhruba dva metry ze srázu, kde narazil a poškodil rozvodnu plynu pro rodinný dům. Vozidlo se sedmi lidmi uvnitř skončilo na boku na potrubí středotlakého rozvodu plynu, které poničilo. Z roztrženého potrubí začal okamžitě unikat plyn. Všichni pasažéři se dostali ven z vozidla ještě před příjezdem hasičů a nikdo nevykazoval známky zranění. Dva z pasažérů si později začali stěžovat na bolesti. Na místo byla proto povolána zdravotnická záchranná služba, která si oba muže převzala do péče.

Již při příjezdu první jednotky hasičů na místo byl v ovzduší cítit plyn. Dodávka navíc zůstala nastartovaná. Hasiči provedli kontrolní měření, které po krátké době vykazovalo koncentraci plynu v ovzduší za hranicí výbušnosti. Z nejbližších dvou rodinných domů z preventivních důvodů evakuovali celkem osm lidí. Aby bylo možné nastartovaný vůz vypnout, museli hasiči v dýchacích přístrojích nejprve pomocí stahováku sevřít potrubí a tím zastavili unikající plyn. Následně pomocí přetlakového ventilátoru snížili koncentraci plynu v ovzduší a mohli tak vypnout nastartovaný vůz. Následně provedli u auta protipožární opatření a odpojili autobaterii. Po zadokumentování události Policií ČR hasiči asistovali při vyproštění vozidla zpět na vozovku. Na místo byli povoláni pracovníci plynáren, kteří zajistili opravu poškozeného rozvodu. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet