Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bývalého pivovaru a hořící byt

Přinášíme vám informace o dvou případech jednotek HZS Středočeského kraje z uplynulého víkendu. Nejprve v Dobříši hořela střecha objektu bývalého pivovaru, o dva dny později byl plameny zachvácen byt v Sedlčanech.

Požár bývalého pivovaru

V pátek 27. dubna 2007 v 15:25 hodin byl ohlášen požár střechy bývalého pivovaru v obci Dobříš. Na místo byly vyslány zásahové jednotky v souladu s I. poplachovým stupněm IZS pro obec Dobříš – jednotky profesionálních hasičů ze stanice Dobříš a stanice Příbram a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Dobříš a Stará Huť. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár rekonstruované budovy bývalého pivovaru na bytový dům. Požárem byla v době příjezdu jednotek HZS zasažena část střechy objektu a požár se v průběhu rozvinutí útočných proudů a v průběhu hasebního zásahu dále rozšířil na hořlavé konstrukce celé střechy. Škoda byla předběžně vyčíslena na 7 milionů korun. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost – odhození nedopalku cigarety.

Požár bytu

Požár bytové jednotky ve druhém nadzemním podlaží bytového domu v obci Sedlčany na Příbramsku byl na tísňovou linku ohlášen v neděli 29. dubna 2007 v 08:00 hodin. Na místo byly vyslány jednotky HZS – stanice Sedlčany a sbor Dobrovolných hasičů obce Sedlčany. Po příjezdu jednotek na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár bytové jednotky, uvnitř které se nachází její uživatel. Jednotky provedly násilný vstup do bytu a vynešení 76-ti letého uživatele mimo prostor bytové jednotky. Tento byl s vážnými poraněními hospitalizován v popáleninovém centru pražské nemocnice Královské Vinohrady. Jednotky provedly likvidaci požáru jedním proudem C. Škoda byla předběžně vyčíslena na 350 tisíc korun, hasiči uchránili hodnoty za cca 600 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost – kouření.

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí OZPP
HZS Středočeského kraje

-wap-
Sdílet