Sobota 27. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň poškodil porodnu selat

Škodu předběžně odhadnutou na 160 tisíc korun způsobil v sobotu požár v porodně selat v Zelené Hoře na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 8:51 hodin a na místo vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Oheň zasáhl dva porodní plastové boxy a hasiči vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích a k odvětrávání objektu nasadili přetlakové ventilátory. Oheň dostali pod kontrolu v 9:18 hodin, likvidace byla ukončena ve 12:40 hodin. V hustém kouři a žáru uhynuly dvě prasnice a přes 20 selat, další desítky zvířat se vyvedením z objektu a ventilací podařilo zachránit. Příčinou vzniku požáru byla závada elektroinstalace. Hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyšetřovatel vyčíslil na milion korun.

Další požáry likvidovali jihomoravští hasiči o uplynulém víkendu a dnes. Přínášíme Vám výběr některých znich:
Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v sobotu v podvečer likvidovaly požár lesa u Vracova na Hodonínsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 18:26 hodin a oheň zasáhl lesní hrabanku na ploše cca 20 × 20 metrů. Včasným zásahem hasičů se oheň podařilo rychle uhasit, a požár tak byl likvidován v 18:46 hodin. Škoda nebyla vyčíslena, hodnotu lesa uchráněného zásahem hasičů vyšetřovatel vyčíslil na 500 tisíc korun.
Bez vyčíslené škody hasiči v neděli odpoledne zlikvidovali rovněž požár lesa u Blanska. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 16:06 hodin a na místě zasahovaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Oheň zasáhl zejména dřevěný přístřešek o rozměru 30 × 10 metrů. Hasiči oheň lokalizovali v 16:34 hodin a dohasili v 17:57 hodin.
Dnes (pondělí 30. dubna) hasiči dosud v kraji vyjížděli k devíti požárům s celkovou škodou 150 tisíc korun.
K požáru chaty o rozměrech cca 5 × 4 metry vyjížděli už pět minut po půlnoci do rekreační oblasti na okraji Blanska. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů a při jejich příjezdu byla celá chata v plamenech. Hasiči oheň odostali pod kontrolu 34 minut po půlnoci, dohašování a rozebírání konstrukcí bylo ukončeno krátce po 2. hodině. Požár chatu zničil, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 50 tisíc korun.
Požár trávy a lesní hrabanky hasiči likvidovali u Kubíkovy ulice v Brně-Líšni, trávu na ploše cca 20 × 20 metrů hasili u Říkonína na Brněnsku. Při požáru bytu hasiči zasahovali v Uhřicích na Hodonínsku, k hořící maringotce vyjížděli do Vřesovic na Hodonínsku. Požár stroje v hale likvidovali v Kobylí na Břeclavsku, hořící zářivkové tělesu uhasili v jednom z pavilonů brněnského výstaviště. Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů krátce před 15:30 hodin vyjely k požáru půdního prostoru rodinného domu v obci Studnice na Vyškovsku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



ilustrační foto

-kuw-
Sdílet