Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny způsobily škodu za 35 miliónů korun

K jednomu z největších požárů v letošním roce vyjížděli hasiči dne 30. dubna 2007 třiadvacet minut po poledni. Jednalo se o požár haly na odpad u Prachovic na Chrudimsku. Při příjezdu hasičů na místo byla celá hala o rozměrech 20 × 12 × 12 m v plamenech.

Velitel zásahu si na pomoc nechal přivolat dobrovolné jednotky. S plameny tedy bojovalo celkem devět hasičských jednotek. Podle dostupných informací bylo v hale více než sto tun komunálního odpadu. Hasiči museli při likvidaci požáru použít dýchací přístroje, protože z haly vycházel hustý černý dým a do ovzduší unikaly jedovaté látky. Na místo byl povolán pracovník životního prostředí z Chrudimi a dostavila se i Inspekce životního prostředí z Hradce Králové.

Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu v 16:05 hodin a na likvidaci požáru se ještě v 18:30 hodin podílelo šest hasičských jednotek. Hasiči musejí stále pracovat velmi opatrně, protože kovová konstrukce, z které je hala vyrobena, je požárem natolik poničena, že hrozí její zřícení.

Při požáru byly zničeny stroje na drcení odpadu a veškeré vybavení. Velitel zásahu nechal zřídit kyvadlovou dopravu vody na místo události. Kvůli kyvadlové dopravě musela být uzavřena silnice z Vápenného Podolu do Prachovic. V současné době vyváží bagr odpadky z haly a hasiči je řádně prolévají vodou, aby nedošlo k opětovnému rozhoření.

Hasičské jednotky budou likvidovat požár pravděpodobně až do zítřejších ranních hodin. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Škoda byla předběžně vyčíslena na 35 milionů korun.

Ilustrační foto: Leoš Kučera – HZS hl. m. Prahy

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet