Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Strážníkům na služebně shořela televize

Dne 29. 4. 2007 ve 13:46 hod. byli hasiči informováni o požáru v objektu, který je v majetku statutárního města Zlín. Jednalo se o požár televizoru na služebně městských strážníků z moto jednotky ve Zlíně.

Na místo požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z městské části Prštné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Zálešná IV. došlo k požáru televizoru v prvním patře domku.

Už při příjezdu hasičů byl vidět černý valící se kouř z horního patra. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do patra a vysokotlakým proudem vody požár uhasili. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru po místnosti, která více než plameny utrpěla zplodinami hoření plastů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl na televizoru staršího data výroby. Přístroj pod napětím začal hořet a zplodinami hoření poškodil celé horní patro objektu, které slouží pro hlídky strážníků z motocyklového oddílu. Vlivem tepla došlo také k poškození plastových krytů zářivkových těles a části nábytku. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50 000 Kč.

Požár jako první zpozorovala a nahlásila bdělá občanka, která bydlí nedaleko domku a všimla si kouře vycházejícího nejen z komína, ale i z okna. Díky ní přijeli hasiči na místo velmi brzy a zásahem se podařilo uchránit další majetek města za 2 mil. Kč.

Jak je vidět, požáry a zásahy se nevyhýbají ani složkám IZS.

Vzpomeňme některé udolástoti spojené s IZS. Složky Integrovaného záchranného systému se čas od času musí postarat i o vyřešení mimořádné události, která se týká jich samotných. Proto jistě nepřekvapí, že hasiči zasahují ve vlastních služebnách, kde vznikl požár, zdravotníci ošetřují sami sebe, když se zranili nebo když policisté musí řešit své kolegy za protiprávní jednání.

Zlínský kraj v této oblasti jistě není výjimkou. Z posledních let můžeme vzpomenout na zásahy profesionálních hasičů např. u požáru na stanici ve Zlíně, kde hořel automatický blokovací systém dveří, hasiči vysvobozovali policisty z uzavřené místnosti s bezpečnostním zámkem, honili roj včel, který zaútočil na zdravotníky stanice záchranné služby nebo přestřihávali policejní pouta po jejich zablokování.

Záchranáři jsou také jenom lidé, a také používají nejrůznější techniku, která jim může způsobit problémy stejně jako kterémukoliv z občanů v běžném životě.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet