Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali požár dřevěných trámů a plastových dveří na terase rodinného domu v Tetíně na Berounsku

Ve středu 4. 12. 2013 v 14:02 hod. vyjížděly jednotky HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun a JSDH Tetín na požár rodinného domu do ulice U Rozvodny v obci Tetín. První jednotka z PS Beroun se na místo požáru dostavila 3 minuty po vyhlášení poplachu.

Velitelem zásahu bylo zjištěno, že se jedná o požár dřevěných trámů a plastových dveří na terase rodinného domu. Na místě již pomáhali dva pracovníci rozvodných závodů, kteří byli náhodou poblíž na pravidelné kontrole rozvodny. Pomocí ženijního nářadí se snažili odtahovat hořící materiál dále od domu. Tím velkou měrou zabránili šíření plamenného hoření do domu a vzniku mnohonásobně vyšších škod.

Hasiči požár likvidovali vysokotlakým proudem z CAS 20 IVECO 4×4 během asi dvou minut 
a vzhledem k zakouření celého domu nasadili k jeho odvětrání přetlakový ventilátor. Dalším průzkumem bylo zjištěno, že v době požáru se v domě nacházela seniorka (ročník 1935), která se nadýchala zplodin hoření a v době příjezdu JPO byla u sousedů, kteří jí poskytli azyl před chladným počasím. Velitel zásahu proto okamžitě povolal na místo ZZS, která si ženu odvezla k ošetření do nemocnice.

Po likvidaci požáru a odvětrání domu hasiči zprovoznili neporušenou elektroinstalaci RD, tak, aby se v domě mohlo topit a zůstala zapnutá lednice. Dům po odvětrání zůstal plně obyvatelný.

Přesná příčina požáru a výše škody je předmětem šetření VP HZS Beroun 
a PČR OO Beroun.

Technika na místě zásahu:

  • PS Beroun – CAS 20 IVECO 4×4, CAS 15 Mercedes Benz, VeA Škoda Yeti 4×4
  • JSDH Tetín – DA VW Transporter

por. Ing. Milan Provazník
komisař, oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje

Sdílet