Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prestižní soutěž Orlická věž proběhla již po sedmadvacáté, rekord z roku 2013 byl překonán

Dne 12. května 2017 krátce po deváté hodině odstartoval v areálu hasičské stanice v Ústí nad Orlicí již 27. ročník celostátní soutěže nazvaný Orlická věž. Profesionální hasiči z celé České republiky soutěžili v jedné z disciplín požárního sportu, a to ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže pomocí hákového žebříku.

Každoročně se soutěže účastní přibližně 130 nejlepších závodníků z celé České republiky a Slovenska. Dnes se závodu účastnilo celkem 96 závodníků. Příslušníci v okrese Ústí nad Orlicí opravdu žijí sportem.

Hasiči tady podávají skvělé výkony v požárním sportu, v nejtěžších hasičských disciplínách TFA, ve futsalu, orientačním běhu, ale i ve výstupu na cvičnou věž. Počasí závodníkům opravdu přálo. Mezi závodníky panovala jako každý rok skvělá a dobrá nálada. Tato soutěž je specifická tím, že soutěžící mají čtyři pokusy vyběhnout do 4. podlaží cvičné věže.

Rekord ve výstupu na tuto věž držel do dnešního dne Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje, který vystoupal v roce 2013 na věž s časem 13,68 s. Dřívějšími rekordmany byli například Josef Pěnča z HZS ÚO Strakonice, čas 14,18 s.

Dalšími borci, kteří vystoupali na věž pod čas 14.10 s, byli: Rudolf Adamička (HZS Půchov, Slovensko), Radek Vyvial (HZS ÚO Kolín), Jan Neubert (HZS ÚO Jílové) a Karel Ryl (HZS ÚO Ostrava). Dnes byl rekord překonán a s časem 13,67 s vystoupal na věž Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje – HZS Ostrava. Vítězi gratulujeme!

Během soutěže se na centrální stanici v Ústí nad Orlicí konal také den otevřených dveří. Děti se zajímaly nejen o techniku, ale na chvíli se proměnily i ve skvělé fanoušky závodu.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet