Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na horské chatě ve Velké Úpě hořely saze, jeden s hasičů musel do komínového tělesa

Ve středu jedenáct minut před dvanáctou odpolední byl jednotce z Horního Maršova vyhlášen poplach Krajským operačním a informačním střediskem HZS Hradec Králové. Byl nahlášen požár trámu v komíně na horské chatě ve Velké Úpě, která se nachází v nadmořské výšce 1000 m n.m.

Jednotka vyjela poprvé k zásahu s novým vozem Man, který byl přihlášen do provozu teprve v úterý, tedy den před výjezdem. Na místo vyrazil také dopravní automobil jednotky a hasiči z Pece pod Sněžkou a HZS Trutnov.

Průzkumem bylo zjištěno zahoření sazí a trámu v komíně, který uhasil majitel před příjezdem jednotek pomocí práškového hasicího přístroje. Jednotka provedla kontrolní měření pomocí pyrometru a po dojezdu jednotky HZS také pomocí termokamery, která zobrazuje ještě žhavá ohniska.

Z tohoto důvodu se jeden člen v dýchací technice vtěsnal do komínového tělesa a za pomocí nastavovacího trhacího háku shodil rozžhavené uhlíky z trámu, který procházel komínovým tělesem.

Již tento první výjezd ukázal, jak jsou dobré podmetací řetězy, díky kterým se hasiči z Maršova dostali až k horské chatě.

Sdílet