Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HELICOPTERSHOW 2007

Jak nejlépe zvládat s pomocí záchranářů mimořádné, životy a zdraví ohrožující situace, představí v tomto roce již po deváté mezinárodní kongres HELIMED 2007, který se koná ve dnech 18. – 19. května 2007 na letišti Správčice, Hradec Králové.

Akce HELIMED je tradičně rozdělena na dvě části – odbornou část, kterou tvoří mezinárodní lékařský kongres, určený pro odborníky a profesionály zabývající se letectvím a záchranářskou činností, a program nejen pro širokou laickou veřejnost – HELICOPTERSHOW, která se bude konat v sobotu 19. května od 9:00 do 17:00 hodin, a která je přehlídkou aktivních a statických ukázek IZS (Integrovaného záchranného systému). Tato akce má velký význam i pro odborníky, pro osvětu práce záchranářů a jejich spolupráce s veřejností


Jako každý rok, i letos se show zúčastní všechny složky Integrovaného záchranného systému – piloti a posádky letadel a vrtulníků, hasiči, policisté, zdravotníci, Vodní záchranná služba i Horská služba, potápěči, parašutisté; ukázky jejich spolupráce patří k nejpoutavější části programu a ani letos nebudou chybět. Kromě ukázek vrcholné pilotáže mnoha typů vrtulníků i jiných letounů diváci shlédnou seskoky parašutistů, statický letadlový park, práce leteckých modelářů, výstavu současných i historických exponátů hasičské techniky a mohou se zúčastnit vyhlídkových letů. Kromě záchranářských vrtulníků budou vystavena letadla od lehkých a dopravních, přes sportovní speciály, až po stíhací letoun JAS 39 Gripen. Zajímavou novinkou letošního programu je letecká akrobacie na nejmodernějším akrobatickém letounu Su 29.

Pro děti (i jejich doprovod) je připravena výuka základů první pomoci.

Jak se již stalo na těchto akcích pravidlem, je i letos garantována návštěva postavičky „kuřete“ z celostátní sbírkové akce České televize „Pomozme dětem“. Organizátoři předají peněžní příspěvek na podporu Nadace.

Pořadatelé opět pozvali na Královéhradecké letiště dětské domovy – přes tři desítky – z Královéhradeckého a Pardubického kraje a pro část z nich zajistí dopravu zdarma.

Pro všechny děti do 15 let a pro studující relevantních odborných škol je vstup zdarma.

Záštitu nad akcí, pořádanou Sdružením HEMS (sdružení nestátních provozovatelů letecké záchranné služby) převzali pan MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu České Republiky, pan Ing. Pavel Bradík, hejtman Královéhradeckého kraje, pan Ing. Otakar Divíšek, primátor města Hradce Králové a výbor Společnosti urgentní medicíny.

Na akci záchranářů zvou organizátoři všechny zájemce bez věkového omezení.

Pro více informací viz internetové stránky www.helimed.cz

Ilistrační foto.

-wap-
Sdílet