Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Plzni zasahovali u požáru bytu, majitel se nadýchal zplodin hoření

Ve čtvrtek 5. prosince 2013 v 4:25 hodin vyslalo operační středisko jednotky do Čermákovy ulice na Jižním Předměstí Plzně k požáru bytu v 1. nadzemním podlaží.

Dvoučlenná hlídka policistů okamžitě po přijetí oznámení vyrazila na místo, kam dojela během několika málo minut. Vzhledem k tomu, že na první pohled bylo zřejmé, že v domě hoří, ale nebylo možno místo požáru okamžitě určit, začali kolegové dům prohledávat.

Během chvilky zjistili, že hustý dým vychází z přízemního bytu, v jehož okně spatřili postavu. Osobu vyzvali, aby opustila obydlí, na což nereagovala a naopak zmizela v útrobách bytu. Policisté se proto rozhodli do obydlí vstoupit. Hned za vstupními dveřmi potkali muže, který jim zmateně sdělil, že „už je vše v pořádku“, a před policisty doslova utekl zpět do jednoho z pokojů.

Policejní hlídka se bez ohledu na možná nebezpečí vrhla do bytu, zmateného muže nalezla a vyvedla ven do bezpečné vzdálenosti. Protože muž nebyl schopen hlídce důvěryhodně sdělit, zda se v bytě nachází další osoba, vrátili se oba policisté do obydlí plného kouře a byt bez ohledu na hustý dým a minimální viditelnost důkladně prohledali.

Přitom zjistili, že v bytě se již nikdo nenachází a rovněž nalezli ohnisko požáru v jednom z pokojů.

por. Ing. Hana Štefflová, Policie ČR

Oheň poškodil vybavení jedné místnosti, hustý kouř poničil veškeré vybavení celého bytu. Hasiči rozebírali v zasaženém bytě konstrukce a postupně dohašovali skrytá ohniska vysokotlakým proudem. Silně zakouřené prostory odvětrali pomocí přetlakové ventilace.

Do okolních bytů se požár nerozšířil, došlo pouze k mírnému zakouření společných prostor domu. Nikoho z obyvatel nemuseli hasiči evakuovat.

Škody vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty odhadl na 1,4 milionu. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

Zasahující jednotky:

  • HZS Plzeň-Košutka
  • HZS Plzeň-Střed
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet