Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah hned tří jednotek hasičů si vyžádala ranní dopravní nehoda kamionu na 152,5 km dálnice D1

Řidič s kamionem, který jel ve směru na Brno prorazil středová svodidla, přejel do protisměru a s vozidlem skončil přibližně patnáct metrů pod úrovní dálnice. V kabině havarovaného kamionu zůstal zaklíněný.

Informaci o nehodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 05:09 hod. K nehodě vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Velké Meziříčí a Velká Bíteš společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Velkého Meziříčí.

Zaklíněného řidiče hasiči vyprostili hydraulickým nářadím, poté jej uložili do vakuových nosítek a transportovali na dálnici. Zraněný muž byl zdravotníky po nezbytném ošetření na místě události sanitním vozem transportován do brněnské nemocnice. Poškozená svodidla, která zasahovala do jízdního pruhu směrem na Brno museli hasiči odřezat. Provoz směrem na Prahu byl přibližně na hodinu zastaven. V místě se začaly ihned tvořit kolony.

Při nehodě unikla z havarovaného vozidla nafta a to jak do půdy, tak také do vedle protékajícího potoka. Rozsah znečištění potoka hasiči provedeným monitoringem zjistili zhruba na úseku 200 m. Aby jednotky zabránily rozšíření a kontaminaci rybníka, vzdáleného přibližně tři kilometry od místa zásahu, nainstalovaly na potok norné stěny. O situaci na místě byli informováni zástupci příslušného odboru životního prostřední. Zbylou naftu z nádrží kamionu hasiči přečerpali.

Odklízení následků nehody na místě stále probíhá (stav k 10:30 hod). Na vyproštění havarovaného vozidla byla na místo povolána specializovaná fir­ma.

Příčina, průběh a veškeré okolnosti dopravní nehody jsou předmětem policejního vyšetřování.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet