Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesy hoří stále

Během středy 2. května 2007 zaznamenala opět operační střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje zvýšený počet požárů trávy a lesního porostu. Celkem došlo k šesti případům.

Z nich se čtyři vyskytly na území okresu Česká Lípa a dva menšího rozsahu na Jablonecku. V jednom případě byla vyčíslena škoda na mladém lesním porostu na 40 tisíc korun.

Ve 13:40 hod. byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár lesního porostu v části Hradčany obce Ralsko. Požár, který zasáhl lesní porost a hrabanku na ploše přibližně jednoho hektaru, hasili profesionální hasiči ze stanice v České Lípě a dobrovolní kolegové z Mimoně, Doks, Zákup a Stráže pod Ralskem se sedmi cisternovými vozy. Hasiči požár uhasili krátce před sedmnáctou hodinou za pomoci devíti vodních proudů a jednoho proudu vysokotlaké vody. Na místě byla zřízena kyvadlová doprava vody, kterou hasiči doplňovali hasební vodu do cisteren v Ploučnici. Dle odhadu správce a revírníka lesa vznikla požárem na mladém porostu škoda ve výši 40 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

V 15:25 hod. vyjeli dobrovolní hasiči ze Skalice u České Lípy k požáru trávy na bývalém místním smetišti, který zasáhl plochu 50 × 50 metrů. Požár hasiči zlikvidovali jedním vodním proudem.

Krátce před půl sedmou večer byl ohlášen požár duté vrby uprostřed louky na ulici Zhořelecká v České Lípě. Požár uhasila místní jednotka SDH obce.
Požár lesní hrabanky, který se postupně rozšířil na plochu 15 × 20 metrů, vypukl po dvacáté hodině ve Stráži pod Ralskem. Požár zlikvidovali ve 21:07 hod. profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a jednotka SDH obce Stráž pod Ralskem třemi vodními proudy.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wap-
Sdílet