Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr zaměstnává jednotky v celé republice, při jednom ze zásahů havarovala hasičská cisterna

Hasičské jednotky, profesionální i dobrovolné, začaly ve čtvrtek večer vyjíždět k popadaným stromům. Ty blokují provoz na mnohých komunikacích.

Moravskoslezském kraji vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči už více než padesátkrát. Odstraňovali hlavně spadlé a nalomené stromy a větve ze silnic. Nemáme dosud informace, že by byl v souvislosti s těmito zásahy (pády stromů) někdo zraněn.

Ani materiální škody zřejmě nebudou vysoké. Nebylo poškozeno jediné auto, parkující pod padajícími stromy. Strom se ale například vyvrátil na střechu rodinného domu v Petrovicích u Karviné a poškodil komínové těleso.

Nejvíce – 16 výjezdů – mají na kontě profesionální a dobrovolné hasičské jednotky v okresech Karviná – 16 a Opava – 10. Devět v okrese Frýdek-Místek, 8 v okrese Ostrava-město a sedm v okrese Nový Jičín.

Hlavní náplní práce za tmy a silného větru, doprovázeného občasným sněhem a deštěm, bylo odstraňování spadlých stromů přes silnice. Hasiči také jednou opravovali v centru Ostravy reklamní poutač a několikrát v kraji připevňovali uvolněné plechy na střeše.


Jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Třinec vyjela dopoledne do Jablunkova, kde strom spadl na elektrické dráty, strhl je, včetně telefonních linky, přeražen byl i sloup elektrického vedení, částečně byla zasaženo projíždějící nákladní vozidlo Tatra 815.

Jablunkov

Hasiči použili na odstranění stromu motorovou pilu, rovněž uvolnili silnici od sloupu a drátů elektrického vedení. Bez zranění.


Od včerejšího večera cca do 16:00 vyjeli hasiči v Moravskoslezském kraji 130× kvůli silnému větru. Znamená to především zásahy na popadaných stromech a silných větvích přes silnice, méně často s poškozením elektrických drátů či trolejí, ale také s provizorním upevňováním střech především s plechovou krytinou.

Celková statistika zásahů hasičů v MS kraji od čtvrtečního večera do 16:00 podle okresů: Opava 31, Ostrava-město 28, Karviná 27, Frýdek-Místek a Nový Jičín po 17, Bruntál 9.


Od včerejší 19. hodiny do dnešního rána se hasiči v Plzeňském kraji nezastavili – zasahují buď u dopravních nehod, nebo odstraňují popadané stromy z komunikací.

Během noci vyjeli k 31 událostem, které souvisejí se silným větrem. Nejvážnější situace byla na Klatovsku a Rokycansku, naopak Domažlicku se nepříznivé počasí téměř vyhnulo.

Jediný strom, který na Domažlicku spadl přes vozovku, odstranila ve své obci jednotka SDH Pocinovice. Na Klatovsku zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných jednotek u desítky událostí.

Stromy popadaly buď do částí komunikací a šlo je objet s velkými obtížemi, nebo zatarasili silnici úplně. V Jetenovicích padlý strom strhl telefonní vedení a v Sušici poškodil zábradlí. V Točníku silný vítr strhl ze střechy tři díly vlnitého eternitu, které hasiči pak odklízeli z komunikace.

Ve Velkých Hydčicích zasahují hasiči od šesté hodiny ráno a zásah se protáhne na několik hodin. Vítr vyvrátil strom nad cestu a hospodářskou budovu obytného stavení, špička stromu je zavěšená do drátů elektrického vedení. K žádným škodám nedošlo. Energetici zajistili vypnutí el. proudu. Na poražení stromu je potřeba těžká technika, na místě zasahují jednotky HZS Horažďovice, HZS Klatovy a místní dobrovolná jednotka.

Na jihu Plzeňska zatarasili popadané stromy vozovku u Radošic, Milínova a Merklína. Na severu Plzeňska popadaly stromy přes silnice v okolí Plas, Manětína a Kralovic. Vítr na Plzeňsku poškodil na třech místech kabely telefonního vedení.

Jednotky na Rokycansku vyjeli celkem osmkrát k popadaným stromům, které zcela zablokovaly komunikace, především v okolí Zbirohu a Radnic. Popadané stromy na Rokycansku nezpůsobily žádnou škodu.

K popadaným stromům přes vozovku vyjížděli i jednotky na Tachovsku. Stromy padaly především v okolí Plané. Hasiči vyjeli celkem k čtyřem událostem souvisejících se silným větrem. Popadané stromy nezpůsobily žádnou škodu.


Hasiči Královéhradeckého kraje od půlnoci do páteční (6. prosince 2013) sedmé hodiny ráno zasahovali u více jak 50 událostí v souvislosti se silným větrem. Ten zasáhl celý Královéhradecký kraj a na mnoha místech vyvracel a lámal stromy a větve, které zablokovaly silnice.

Na Trutnovsku hasiči od půl jedné v noci odstraňovali stromy se silnic mezi Výšinkou a obcí Kocbeře, na autobusové točně Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně, u Dvora Králové nad Labem, Horní Olešnice, Stříteže nebo Nového Nemojova. O půl třetí ráno vyjeli profesionální hasiči z Nové Paky a dobrovolní hasiči z Dolní Kalné k převrácenému nákladnímu vozidlu u obce Slemeno. Událost se obešla bez zranění.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Náchodska odstraňovali popadané stromy ze silnic u Jetřichova, Křižanova, Bražce, Dolní Radechové, Čáslavek, Olešnice, Bezděkova na Metují, Vršovky, Nového Města nad Metují, Nahořan i v Náchodě. Krátce po půl druhé v noci vyjeli hasiči k odstranění tří stromů, které spadly na zaparkované osobní vozidlo v ulici Husova v Novém Městě nad Metují. Událost se obešla bez zranění.

Hasiči v okrese Hradec Králové odstraňovali během dnešní noci stromy ze silnic v Novém Bydžově, hradeckých městských částí Svobodné Dvory, Kukleny, Plačice a u obcí Polánky nad Dědinou, Staré Nechanice, Trotina a Smidary. Hradečtí profesionální hasiči ze stanice Pražská odstraňovali billboard v ulici Pálenecká v Hradci Králové, který poškodil silný nárazový vítr.

V Novém Bydžově zase hasiči zajišťovali velký stan určený pro kulturní akce na Masarykově náměstí. Vítr přístřešek převrátil a hasiči jej museli upevnit ke stromům.

Na Rychnovsku hasiči zasahovali u Rybné nad Zdobnicí, Valu, Pěčína, Skuhrova nad Bělou, Osečnice, Uhřínova, Svinné, Sněžné, kde odstraňovali spadlé stromy z komunikací.

Krátce po čtvrté hodině ráno byli profesionální a dobrovolní hasiči z Dobrušky přivoláni na náměstí F. L. Věka v Dobrušce, kde silný vítr poškodil horní část vánočního stromu, která zůstala nahnutá. Hasiči místo kolem stromu zapáskovali. Dvě jednotky dobrovolných hasičů z Týniště nad Orlicí a HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová odklízely stromy ze železniční trati mezi Týništěm nad Orlicí a Meziměstím.

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Jičínska zasahovaly u Kumburského Újezdu a obcí Kouty a Dolní Mezihoří, kde odstraňovaly stromy ze silnic.


V pátek 6. prosince 2013 od sedmé do dvanácté hodiny dopoledne vyjeli hasiči Královéhradeckého kraje k dalším dvanácti událostem v souvislosti s vichřicí, která se v noci na pátek přehnala přes území Královéhradeckého kraje. Hasiči ve většině případů odstraňovali nakloněné nebo popadané stromy z vozovek, ale také zabezpečovali poškozené střechy domů.

V obci Záměl na Rychnovsku místní dobrovolní hasiči zajišťovali náhradní zdroj elektrické energie pro základní školu. Zhruba po dvou hodinách byl přívod energie obnoven.

Dvě jednotky hasičů dále odstraňovaly strom, který hrozil pádem na silnici u základní školy ve Školské ulici v Častolovicích. V Javorové ulici v Dobrušce hasiči zajišťovali uvolněné plechy střešní konstrukce bytového domu.

Na Náchodsku dobrovolní hasiči během dopoledne odstraňovali popadané stromy ze silnice v ulici Železova louka v Novém Městě nad Metují.

Hasiči na Trutnovsku odstraňovali spadlé stromy v Chelčického ulici v Úpici, v ulici Na Kyjích v Hajnici. Dva stromy, které zůstaly opřené o budovu, odstraňovali hasiči v ulici Nová Tyršova ve Dvoře Králové nad Labem.

Hasiči na Hradecku zasahovali dopoledne v městské části Březhrad, kde silný vítr poškodil střešní krytinu rodinného domu. O půl jedenácté dopoledne hasiči vyjeli zajistit uvolněné okno v mezipatře obytného domu v Jungmannově ulici v Hradci Králové a odstranění popadaných stromů v Mrštíkově ulici. Ty již likvidovali pracovníci služeb z Hradce Králové.

Všechny události se obešly bez zranění.


Jihomoravském kraji vyjížděli od půlnoci do sedmé hodiny ranní hasiči k 21 událostem. Ve většině případu odstraňovali popadané stromy ze silnic.

Zvýšený počet událostí zaznamenalo operační středisko HZS od druhé hodiny. Do terénu vyslalo jednotky na Blanensku, Brněnsku, Břeclavsku, Hodonínsku, Vyškovsku i Znojemsku.

Na Blanensku bylo nutné řešit dva případy. V obou museli hasiči odstranit motorovou pilou strom, který ležel na silnici. U Ostopovic na Brněnsku spadl strom na vozovku. Hasiči jej za pár minut rozřezali a komunikaci zprůjezdnili.

Hasiči na Břeclavsku vyjeli k pěti událostem. Vždy bylo nutné odstranit stromy, případně větve popadané na vozovku. Na Hodonínsku začal hořet strom po pádu na elektrické vedení. Událost se stala u chatové oblasti nedaleko Hodonína a na místo vyjely dvě jednotky hasičů. Podle prvního odhadu vyšetřovatele HZS způsobil požár škodu 20 000 korun. Ve Veselí nad Moravou odstranili hasiči utrženou rýnu, která spadla na zaparkovaný osobní vůz.

Poslední událost na Hodonínsku řešili hasiči přímo v Hodoníně, kde bylo nutné odstranit spadený strom před vchodem do bytového domu.

Na Vyškovsku vyjela jednotka ze stanice Slavkov u Brna. Odstranila motorovou pilou strom bránící v průjezdu na silnici směrem na Rousínov.

Hodně práce měli hasiči také na Znojemsku. Od půlnoci vyjeli k sedmi událostem. Ve čtyřech případech odklízeli popadané stromy a větve ze silnic.


Hasiči Pardubického kraje zasahovali od čtvrtečních 21.30 hodin do páteční 7. hodiny ranní u 23 událostí. Jednalo se zejména o odstraňování popadaných stromů po silném nárazovém větru.

Silný vítr, který nás provázel po celé páteční dopoledne, nezeslábl ani v odpoledních hodinách a způsobil nemalé škody v celém Pardubickém kraji. Hasiči od sedmé hodiny ranní až do 15 hodiny vyjížděli celkem k 30 událostem.

Motorové pily hasičů se nezastavily po celý pátek. Nejen, že hasiči odstraňovali popadané stromy, které tvořily ve většině případů překážky silničního provozu, odstraňovali i spadlé stromy na drátech elektrického vedení, ale likvidovali i několik kolizí na vozovkách. Například v Rohozné vytahovali hasiči v půl deváté ráno zapadlý kamion. V Králíkách bylo nutné vyprostit pomocí jeřábu zapadlé dva kamiony, které svou jízdu skončily v příkopu.

Hasiči také odstraňovali zbytky plechů, které se utrhly ze střechy na dvoupatrovém domě v Moravské Třebové.


V průběhu noci zasahovali hasiči směny C HZSP SŽDC Česká Třebová v Mikulovicích na Jesenicku, Týništi nad Orlicí, Linharticích u Moravské Třebové a České Třebové.

V čase 11:57 hasiči směny A vyjeli s vozidlem CAS 24 L 101 v počtu 1+3 do železniční stanice Vendolí zastávka, kde najel vlak do stromu. Nehoda se obešla bez zranění. Na místě zasahují i hasiči z jednotky HZS ČR Svitavy.

Po příjezdu na místo a provedení průzkumu bylo zjištěno, že likvidaci stromu prováděla jednotka HZS ČR, a to ze stanice Svitavy. Bylo provedeno převzetí místa zásahu od velitele HZS ČR. Hasiči provedli kontrolu vlaku, kdy nebyl zjištěn úniku NL. Ve vlaku cestovalo celkem 17 pasažérů, všichni včetně strojvedoucího byli bez zranění.

Vendolí

Jednotka SŽDC po provedeném šetření zaměstnancem OSB SŽDC provedla odstranění zbytků stromu z průjezdného profilu tratě pomocí jedné motorové pily a ochranných pomůcek.


Jedenáct minut po dvanácté hodině vyjeli hasiči s vozem VYA 15 T 815 v počtu 1+2 k vyproštění uvízlého kamionu mezi obcemi Semanín a Třebovice. U obou mimořádných událostí jednotky zasahují, uvedl Michal Janza.

Po příjezdu na místo a provedení průzkumu bylo zjištěno, že vlivem ledovky došlo ke sjetí kamionu VOLVO mimo komunikaci. Hasiči pomocí vyprošťovacího zařízení na vozidle VYA 15 provedli vyproštění vozidla a uvolněné komunikace. Poté se jednotka vrátila zpět na základnu.


Z pohledu počtu událostí vyjely jednotky hasičů Olomouckého kraje od večerních hodin již druhé desítce zásahů a to převážně k odstraňování spadených stromů na komunikace. Ve Velkých Losinách v areálu lázní došlo k pádu dvou větších stromů a následnému poškození střechy objektu a několika vozidel.

Silný vítr je v některých místech doprovázen i bouřkou s blesky. V obci Skorošice na Jesenicku došlo po záblesku se silným úderem k výpadku proudu a poté k podezření požáru v jedné z místních firem. Oznamovatel na lince tísňové pomoci popsal viditelnou zář z objektu, naštěstí se jednalo jen o nouzové osvětlení v hale.

Jednotky dojíždí k pomocím s maximální opatrností, na Šumpersku se hasiči museli vzhledem k špatné průjezdnosti vrátit zpět na svou základnu objízdnou trasou i z jiných míst v kraji hlásí velitelé zásahu špatně sjízdné komunikace k místu události. V Olomouckém kraji dochází také k dopravním nehodám, naštěstí se nejedná o vážné či hromadné nehody.


Vítr zaměstnal hasiče i v Libereckém kraji. Zatímco do půlnoci byly výjezdy hasičů spíše ojedinělé, po půlnoci vítr zesílil a začal lámat stromy, které zatarasily řadu silnic. Od půlnoci do 7:30 hodin zasahovali hasiči u 33 událostí. Z 90 % šlo o technické zásahy, kdy odstraňovali popadané stromy. Nejčastěji vyjížděli hasiči na Semilsku (13×), o něco méně na Liberecku (8×) a Jablonecku (7×). Nejméně zásahů bylo zatím na Českolipsku (5).

Na Liberecku byli například hasiči voláni ke stromu visícímu na drátech elektrického vedení v Bílém Kostele nad Nisou. Po cestě se museli hasiči motorovými pilami probojovat přes 6 spadlých stromů v úseku na Václavice. Přímo v Liberci statná bříza uzavřela ulici Podzimní.

Se stromy byly problém na Jablonecku v Lučanech nad Nisou, Železném Brodě, v části obce Proseč nad Nisou či Smržovce. Na Semilsku pak vítr lámal stromy hlavně v horských oblastech kolem Jablonec nad Jizerou a Benecka.

Tradičně byl kamiony zatarasen i hlavní tah I/10 Tanvald – Harrachov, kde zasahovali už včera večer tanvaldští profesionální hasiči. Ti byli voláni do Kořenova k uvolnění komunikace, kde se zasekl napříč silnice polský kamion. „Již během jízdy k zásahu jsme zjistili, že další kamiony stojí kvůli nesjízdné vozovce až do obce Desná. V první řadě jsme vyprostili pomocí navijáku kamion blokující provoz. Dále jsme na místě řídili dopravu a pomáhali otáčet osobní vozy, které se raději vracely zpět," popsal situaci velitel družstva tanvaldských hasičů pprap. Radim Káninský. Policie ČR včera silnici uzavřela pro nákladní vozidla a omezení platí i pro dnešní den.


Doplnění 10:30 hodin: Hasiči jsou i během dopoledne voláni k popadaným stromům, které jsou nejen na silnici, ale i železniční trati nebo drátech elektrického vedení. Počet technických pomocí je nyní 40, na Semilsku 12, Liberecku 10, Jablonecku 8 a Českolipsku 10.


Doplnění 15:00 hodin: Počet technických zásahů stoupl na 51, na Liberecku vyjížděli hasiči 13×, na Jablonecku 9×, na Českolipsku 16× a na Semilsku 13×. Zaznamenali jsme také již první případ, kdy spadlý strom způsobil výraznější škody.

Stalo se tak v ulici Za Mlýnem ve Vratislavicích nad Nisou, kde strom spadl na firemní halu a prorazil střechu. Hasiči nejprve prořezali větve a poté pomocí navijáku cisterny a ocelového lana dostali kmen dolu. Se zásahem ve výšce pomohlo lezecké družstvo libereckých profesionálních hasičů.


Ve Středočeském kraji vyjížděli hasiči ke dvěma desítkám událostí. Byly to v převážné většině výjezdy na likvidaci padlých stromů a větví. Zvečera např. v Kladně v Anglické ulici se utrhla na 10patrovém panelovém domě část izolace střechy, stejně jako na budově „mrazáku“ v Kladně se uvolnila část folie na ploché střeše.

Na Příbramsku v obci Březnice padla pouliční lampa a na 6patrovém panelovém domě se uvolnil velký plech. V ostatních případech hasiči odstraňovali z komunikacích padlé stromy a větve. Nejvíce výjezdů – 7 – bylo na Kladensku, 5 Mladoboleslavsku, 3 Benešovsko, P-V a Příbramsko.

Od půlnoci do 7 hodin ráno vyjížděli středočeští hasiči k 35 výjezdům na likvidaci následků silného větru a problémů, které způsobila námraza na silnici.

Nejvíce výjezdů bylo – 8 Praha-východ a Příbramsko, 5 Nymbursko, 4 Benešovsko, 3 Kolínsko a Mladoboleslavsko… Opět se jezdilo převážně na likvidaci padlých stromů.

Okolo půl druhé ráno došlo u Jablonného na Příbramsku k nehodě hasičské cisterny. Hasiči ze stanice Příbram cestou k zásahu na zledovatělé vozovce narazili do stromu. Dva z nich byli lehce zraněni.


Vysočinu zasáhl v noci silný vítr. Popadané stromy komplikovaly provoz na komunikacích téměř v celém kraji. Od půlnoci do osmé hodiny ráno zasahovali hasiči na Vysočině u 23 událostí v souvislosti s počasím. V převážné většině případů hasiči za pomoci motorových pil odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejčastěji zasahovaly jednotky na Jihlavsku, naopak nejméně událostí evidujeme na Třebíčsku.

Na Havlíčkobrodsku museli hasiči zasahovat například u Jitkova, Dolní Lhotky nebo na komunikaci u obce Borek.

Na Jihlavsku odstraňovali hasiči stromy z komunikací u Hosova, Ždírce, Měšína nebo Kalhova.

Na Pelhřimovsku byl nutný zásah jednotek požární ochrany například u obce Buřenice, Brunky nebo u Těmic.

Na Třebíčsku vyjížděli hasiči pouze ke dvěma událostem, stromy odstraňovali ze silnic u obcí Slavíkovice a Horní Vilémovice.

Na Žďársku popadané stromy komplikovaly dopravu například u Ořechova, Nového Města na Moravě nebo Ubušínku. U Mirošova na Žďársku narazil po půl šesté ráno řidič s osobním vozidlem do padlého stromu, při nehodě utrpěl zranění a skončil v péči zdravotníků.


Hasičské jednotky v Ústeckém kraji, profesionální i dobrovolné, vyjely od 19:00 5.12. do 8:20 6.12. k 33 udá­lostem způsobeným silným větrem.

Největší počet zásahů byl v okresu Děčín – 10. U obce Vladek zavadil vlak o spadlý strom na železniční trať, další stromy spadly na trať u Mikulášovic a Rybniště. Stromy a větve spadlé na silnice a cesty byly odstraňovány v Borku, Starém Jiříkově, Hřensku, v Děčíně, Velkém Šenově, Rumburku a Mikulášovicích.

V okresu Teplice zasahovali hasiči na 7 místech. V Teplicích – Trnovanech odstraňovali uvolněný billboard. V Bílině, Ohníči, Zabrušanech a Žalanech odstraňovali spadlé stromy na cesty a silnice. V Rooseveltově ulici v Teplicích spadl menší strom na zaparkované auto.

V okresu Ústí nad Labem – 5 zásahů. V studenstské ulici v Neštěmicích porazila a rozřezala jednotka dva stromy opřené o tělocvičnu školy. Spadlé větve na komunikaci odstraňovali hasiči na Střekově a strom ze silnice v Stadicích.

V okresu Chomutov – 5 zásahů. V Kadani spadl strom na garáž. V Petlerech spadly dva stromy na telefonní kabely.

Okres Most – 3 zásahy. Větve na silnici u Havraně a Polerad. Uvolněná plachta na domě v Komořanské ulici v Mostě.

Okres Litoměřice – 2 zásahy. Naštípnutý strom na návsi v Ctiněvsi a na silnici spadlá jabloň u Doksan.

Okres Louny – 2 zásahy. Stromy spadlé na silnici u Bítozevsi a Žatce.


Od 9:00 do 12:30 zasahovaly hasičské jednotky profesionální i dobrovolné z důvodu silného větru na 22 místech v Ústeckém kraji.

Hasiči odstraňovali především utržené plechy, které ohrožovaly okolí, a spadlé větve a stromy na silnicích. Nejvíce zásahů bylo v okresu Děčín – 10. Například v obci Dolní Poustevna spadl betonový sloup elektrického napětí. Hasič upevňovali nebo odstraňovali uvolněné plechy ve Varnsdorfu a Dolním Podluží. Na Mírovém náměstí v Jílovém padaly plechy z plechové kopule.

V okresu Teplice zasahovali hasiči na 4 místech. Na střeše domu v Bohosudovské ulici v Teplicích byl uvolněný solární panel.

V okresu Ústí nad Labem – 4 zásahy. Létající plechy ze střechy domu ohrožovaly chodce a auta na křižovatce ulic Pařížská a Masarykova v Ústí nad Labem. V Malečově a Chuderově odklízeli hasiči spadané větve a stromy.

Okres Litoměřice – 3 zásahy. Uvolněné plechy v Dlouhé ulici v Žernosekách a Werichově ulici v Litoměřicích.

Okres Louny – 2 zásahy. Popadané stromy v Tuchořicích.

Okres Chomutov – 1 zásah. Padající lepenková střecha v Miřeticích ohrožovala okolí.


V noci ze čtvrtka na pátek 6. prosince zasypal Jihočeský kraj sníh. Sněhové přeháňky se společně se silným větrem přehnaly přes území kraje a způsobily na mnoha místech komplikace.

Z pohledu hasičů však situace nebyla nijak dramatická. Jednotky HZS Jihočeského kraje v průběhu noci sice vyjely přibližně k šesti desítkám událostí, jednalo se však ve všech případech o spadané stromy. Jediný jiný zásah evidují strakoničtí profesionálové, a to ve Strakonicích v Katovické ulici, kde odstraňovali z nadchodu spadlou reklamu.

Nejvíce zásahů si připsali hasiči na Jindřichhradecku (více než jednu desítku), okolo deseti událostí evidují jednotky na Strakonicku a Písecku.

V ranních hodinách (6:00 – 8:00) se situace uklidnila. V průběhu dopoledne pak hasiči vyjeli ještě k dalším asi deseti spadlým stromům.

Neevidujeme žádné zraněné osoby, zakončila tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Sdílet