Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Svobodných Heřmanicích hořelo dvacetimetrové silo, hasiči naměřili výbušnou koncentraci oxidu uhelnatého

Před polednem 5. prosince byl ze Svobodných Heřmanic nahlášen požár sila. Na místo události byli vysláni hasiči ze stanice Bruntál, dobrovolní hasiči z Horního Benešova, Litultovic a Velkých Heraltic (poslední dvě z okresu Opava).

Po příjezdu na místo události zjistili, že se jedná o požár silážní věže o průměru cca 15 metrů a výšce 20 metrů z poloviny zaplněné slámou. Vlivem vznikajícího plynu při hoření hasiči naměřili nebezpečnou výbušnou koncentraci oxidu uhelnatého. Vytyčili nebezpečnou zónu a silo ochlazovali z bezpečné vzdálenosti.

Při šetření vzniku požáru bylo zjištěno, že silo bylo určeno k demolici a požár vznikl při rozebírání obvodových konstrukcí. V průběhu večera při silných poryvech větru se věž opět rozhořela a hrozilo její zřícení, proto byla na místo události zpět povolána profesionální jednotka ze stanice Bruntál.

V pozdních večerních hodinách odjeli hasiči zpět na základnu. Jen dobrovolná jednotka z Horního Benešova hlídala místo události až do rána dalšího dne. Při požáru se naštěstí nikdo nezranil a dle vyjádření majitele věže k žádné škodě nedošlo (objekt byl určen k demolice).

HZS Bruntál
www.izs-br.cz

Sdílet