Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc na pravém místě

Kanadští, němečtí a američtí hasiči např. z FDNY za posledních několik let pomohli s vybaveností hasičů v Afghánistánu, tedy zemi, kde probíhá válečná operace Trvalá svoboda. Je to opravdu pomoc na pravém místě.

Materiální pomoc se týká zejména hasičského sboru na mezinárodním letišti Mazar-i-Sharif Airport a pochopitelně i v samotném městě Kábul. Tento sbor patří k těm nejhůře vybaveným na světě, i když ne vždy tomu tak bylo. Za totality se do afghánského Kábulu dovezlo mnoho požární techniky i z bývalého Československa, zejména vozidla CAS 32 Tatra 815, další technika pocházela ze zemí bývalého Sovětského Svazu – cisterny a žebříky ZIL. Více jak 9O % těchto automobilů je dnes však buď zcela zničeno nebo z velké části zdevastováno, což sami můžete vidět ve fotogalerii. Nejsou náhradní díly atd. Za vše může situace celého Afghánistánu, který je po mnoho let válečnou zónou, nyní v rámci vojenské operace Trvalá svoboda, předtím zemi vládl Taliban a ještě před ním Afghánce zužoval vojenský konflikt, který byl však jen skrývanou válkou mezi USA a SSSR, ale ne na jejich území. Válka tedy oslabila úroveň požární ochrany na minimum. Operace Trvalá svoboda zemi přinesla materiální pomoc i v rámci vybavení požárních jednotek. V Kábulu mají hasiči vše opravdu ve zbídačeném stavu. K pomoci od hasičů města New York (FDNY) přispěla zejména skutečnost, že jeden z bezpečnostních důstojníků viděl v Kábulu hořící laboratoř nemocnice po raketovém náletu, požár se marně snažilo likvidovat několik hasičů s jednou cisternou. Voda z casky sršela přes děravé hadice a kus nemocnice poté když došla, shořel. Přispělo k tomu nedostatečné a zejména poškozené vybavení a neexistující hydrantová sít ve městě. Krom New Yorku se toto doneslo i do Německa a tak došlo na mezinárodní pomoc, jejíž hodnota dosáhla do dnešních dnů mnoha set tisíc USD.

Kábulští hasiči to mají dle dostupných informací opravdu velmi složité. Plat hasiče, kterých je v hlavním městě více jak 350, dosahuje dle informací US ARMY cca 40 USD, ochranné oblečení je ve špatném stavu, někdo má jen kalhoty, další zase nomexový kabát, místo přileb se štítem musí hasiči, co tuto pomůcku nevlastní, používat sluneční brýle apod. Vozidla, zbrojnice, osobní ochranné pomůcky, prostě vše je v … Od spojenců bylo kábulským hasičům předáno za několik uplynulých let mnoho materiální pomoci – nomexové ochranné obleky, přilby, dýchací přístroje, termokamera, obuv, ženijní nářadí, hadice, německé záchranářské automobily a další vybavení. Velitel kábulských hasičů, plk. Mohammed Kazeem při slavnostním nástupu před zbrojnicí pronesl poděkování spojencům z Británie, Kanady, USA a Německa za pomoc, která má dle jeho slov stejný význam a cenu, jako podání léku nemocné osobě. Kanaďané jeho slova pro armádní média jen potvrzují, radost z nového vybavení byla podle nich v očích kábulských hasičů více než zřetelná. Spojenečtí vojáci a hasiči se rovněž snaží o jejich výcvik a školení, neb v Kábulu nic takového neexistuje. Dělají tedy podobnou práci, jako kolegové při výcviku afghánských policistů.

Na kábulské letiště bylo letecky dopraveno několik starších amerických požárních automobilů Oshkosh a britských Mark 10. Letiště je po válečných operacích v troskách, ale díky neustále probíhající spojenecké operaci je na něm skutečně velký provoz. Díky tomu musí i požární zabezpečení na vysoké úrovni. Kromě afghánských hasičů na letišti slouží i nadnárodní požární sbor, složený víceméně pouze z vojenských hasičů. Ten má k dispozici svojí techniku. V rámci mezinárodních jednotek hasičů se do akce zapojil i ruský EMERCOM, tedy ministerstvo pro mimořádné události. Díky tomu lze dnes v Afghánistánu spatřit na jednom letišti ruské a americké speciály, téměř legendy na poli letištních zásahových automobilů a to Maz URAGAN a Oshkosh.

Nebudu se pouštět do spekulací o české pomoci, ale když jsou zde ještě profesionální jednotky vybaveny např. IDP Saturn, asi o ní nemůže být ani řeč…že.

Foto a info: média spojeneckých armád – www.army.forces.gc.ga, www.globalsecurity.org, www.aed.usace.army.mil, www.stadt-frankfurt.de, sg.Phillip Chang, Maria Or, web

-wap-
Sdílet