Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa u železniční trati

Dne 2. 5. 2007 krátce po 17. hodině byla vyslána jednotka HZS z požární stanice Nýřany, jednotka HZS ČD Plzeň a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Nýřan a Pňovan k požáru lesa k železniční trati u obce Pňovany.

Požár lesa lesa na stavbě železničního koridoru mezi Plzní a Stříbrem, ze dne 2. 5. 2007.

Na místo první dorazily jednotky hasičů z Nýřan a následně místní jednotka a jednotka HZS ČD z Plzně. Prvořadým úkolem bylo lokalizovat požár ve směru šíření do lesa. To bylo provedeno třemi vodními proudy C52. V době lokalizace byla požárem zasažena plocha 900 metrů čtverečních. Druhé požární družstvo JSDHO Nýřany po dohodě s velitelem zásahu utvořilo čerpací stanoviště v 5 km vzdáleném rekreačním středisku Radost u Hracholuské přehrady. Odtud zajistily jednotky SDH Pňovany a HZS ČD kyvadlovou dopravu vody k místu požáru. Požár byl lokalizován po 90 minutách zásahu a úplná likvidace požáru trvala 3 hodiny.

Požáry na železnici jsou svým způsobem specifické, a to zejména z důvodu hrozícího nebezpečí. Vzhledem k tomu, že nemohl být přerušen provoz na železniční trati, museli hasiči dávat pozor nejen na případné zasažení elektrickým proudem z trolejového vedení, ale i na projíždějící vlakové soupravy. Velitel zásahu HZS ČD nařídil snížení rychlosti v místě požáru, nicméně byli vyčleněni dva hasiči, kteří monitorovali přijíždějící vlaky a traťové stroje. Patnáct metrů vysoký železniční zásek byl pro hasiče rovněž oříškem, neboť se zde museli hasiči při výstupu či sestupování jistit proti pádu na železniční svršek.

Díky dobré spolupráci jednotek HZS , HZS ČD a jednotek SDH obcí byl požár rychle likvidován a nevznikly žádné škody.

npor. Kučera Robert
velitel PS Nýřany ÚO Plzeň
HZS Plzeňského kraje

a por. František Vaško, TM HZS Plzeňského kraje

-wap-
Sdílet