Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vlastní byt si muž zapálil hned dvakrát, na Černý Most vyjížděli hasiči, zdravotníci i policisté

V průběhu dnešního dne vyjížděli policisté, hasiči a zdravotníci hned dvakrát do jednoho z bytů na Černém mostě.

Poprvé přijali operátoři linky tísňového volání oznámení o požáru bytu ve třetím patře panelového domu v ulici Bryksova chvíli před devátou hodinou. Po příjezdu na místo otevřel hlídce dveře majitel bytu, který jim skálopevně tvrdil, že je vše v pořádku, že nikde nehoří.

O tom se policisty snažil přesvědčit i přes to, že mu za zády plápolaly plameny hořící sedací soupravy. Byť sedačku vlastními silami uhasili policisté pohotovostní motorizované jednotky téměř okamžitě, i tak přivolali na místo z preventivních důvodů hasiče.

Majitel bytu následně policistům sdělil, že k zahoření sedačky došlo s největší pravděpodobností od jeho doutníku. Poté byl padesátiletý muž převezen k ošetření na nedalekou polikliniku, odkud putoval na „záchytku“, neboť takzvaně nadýchal více jak dvě promile. Z tohoto zdravotnického zařízení byl ale muž ještě před polednem propuštěn.

A zanedlouho se situace opakovala. Chvíli před jednou hodinou odpoledne totiž vyjížděli všechny složky Integrovaného záchranného systému do stejného bytu v ulici Bryksova znovu, tentokrát k požáru matrací a dek. V tomto případě byla situace o poznání dramatičtější, neboť muselo být evakuováno celkem šest osob.

Jedna žena navíc skončila vlivem nadýchání se kouře v péči přítomných záchranářů. Bohužel i tentokrát se majitel bytu snažil celou situaci zlehčovat. Strážníkovi městské policie, který byl na místě druhého požáru jako první totiž, po otevření dveří sdělil „zde je smrad, ale nahoře musí být ještě větší“.

A stejně jako v prvním případě se ani tentokrát nijak neangažoval v hašení plamenů. Celou událost nyní prošetřují místně příslušní policisté, kteří zjišťují, zda se majitel bytu nedopustil, byť nedbalostního trestného činu. Celková škoda, vzniklá oběma požáry, je předběžně odhadnuta na půl miliónu korun.

por. Mgr. Tomáš Hulan
Policie ČR

Sdílet