Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS cvičily u těžké dopravní nehody

Na silnici v Ostravě-Přívoze se ve čtvrtek 3. 5. 2007 ráno srazilo osobní auto a autobus a zezadu ještě do autobusu najela nákladní Avie. Vozidla přitom narazila do pilotu železničního mostu, který se na ně zřítil. V osobním autě uvěznil řidiče, v autobusu a Avii celkem dalších 17 osob.

To byl scénář simulované nehody, u které zasahovaly ve čtvrtek dopoledne v areálu Libros složky Integrovaného záchranného systému – jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Ostrava-Fifejdy a Ostrava-Zábřeh; Hlavní báňská záchranná služba, stanice Ostrava; Policie ČR; Městská Policie Ostrava; Územní středisko záchranné služby Moravskoslezského kraje; Armáda ČR – 157. záchranný prapor z Hlučína.

Pád těžkého panelu nepřežil řidič osobního automobilu, v autobusu byl přimáčknut zbytky železničního mostu a kolejemi a těžce zraněn řidič a také jeho nejbližší spolujezdec. Naštěstí šlo jen o tři těžké figuríny.

Dalších 15 „živých“ osob hlavně v autobusu a také v Avii bylo zraněno lehce. Úlohu těchto cestujících splnili dočasní figuranti z odborného učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku a vojáci z Hlučína, které museli hasiči vyprošťovat i pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení, žebříků, nosítek a dalšího vybavení z otvorů po obou stranách autobusu. V části autobusu se museli kvůli přimáčknutému stropu doslova plazit, aby vyprostili všechny cestující. Pak zraněné předávali týmům zdravotnické i báňské záchranné služby.

Na záchraně osob se podíleli také vojáci z Hlučína, kteří navíc přijeli k zásahu s jeřábem. Tím postupně odklízeli trosky mostu, aby se hasiči mohli dostat k raněným i k tělu mrtvého řidiče osobního auta. Báňští záchranáři zase zajistili koleje hydraulickými vzpěrami před dalším možným pádem. Obě policejní složky se staraly o řízení dopravy i pohybu osob v bezpečné vzdálenosti od nehody a o zjišťování totožnosti osob. U nehody se pohyboval i přivolaný statik.

Na řízení záchranných prací spolupracoval s velitelem zásahu přímo na místě tým mobilního operačního střediska, které má HZS Moravskoslezského kraje dosud jako jediný hasičský sbor v ČR. Umožňuje bezproblémovou koordinaci prací a přivolávání dalších záchranářů a vozidel přímým kontaktem operačních pracovníků a velitele zásahu, což je zpravila jednodušší než dorozumívání vysílačkou.

Účelem zhruba hodinu a půl trvajícího cvičení, doprovázeného komentářem, bylo ověřit spolupráci složek IZS při společném zásahu při záchranných a likvidačních pracích pod velením profesionálních hasičů, což se podle vedoucího cvičení i pozorovatelů povedlo. Neocenitelné pro další i ostré zásahy jsou vedle poznání stylu práci „spřízněných“ subjektů i osobní kontakty záchranářů. (Záchranáři spolu cvičili v Ostravě již před dvěma týdny v Dolní oblasti Vítkovic, kde byly simulovány dva závaly osob, pracujících ve výkopech.)

Na čtvrteční cvičení v Ostravě-Přívoze se přijeli podívat náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý, senátorka Liana Janáčková a čtyři desítky starostek z celé ČR, které se setkávají v Ostravě pravidelně každým rokem právě v květnu. Úspěšné vyprošťování zraněných doprovázely uznalým potleskem, stejně jako samotný závěr cvičení.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet