Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dárek k 125. narozeninám

Dovolte mi, abych představil další vylepšenou CAS – 25 RTHP.Uvedený automobil jsme zakoupili v roce 2003 od SDH Košetice okr. Pelhřimov.

Byl to docela obyčejný trambus s pětadvacítkovým čerpadlem r.v. 1984. Nutno podotknout, že v tehdejší době jsme byli vlastníky podobného automobilu, a to CAS – 16 RTH, vyrobeným v roce 1963. Nákup novějšího vozu nám ušetřil mnoho úsilí při údržbě a zachování zásahuschopnosti dosavadního automobilu.
S postupným nákupem vybavení, jako je plovoucí čerpadlo a motorová pila, nám přibývaly nároky na vnitřní prostor nástavby. Po několikérém jednání s vedením obecního úřadu nám byla nejprve opravena převodovka, kde nebyl funkční první rychlostní stupeň. Oprava byla provedena v extrémně krátkém čase, a hned na to jsme mohli učinit zakázku na opravu a úpravu nástavby v THZ Potůček Slatiňany. Možno konstatovat, že během jednoho měsíce byly firmou splněny veškeré naše požadavky a naše vozidlo bylo možno opět zařadit do výjezdu. Naše JPO 3 čítá celkem dvanáct členů a současný stav vozidla jednotce plně vyhovuje. Při této akci byla zohledněna finanční situace a zároveň potřeby JPO při SDH Staré Ždánice.
Na vozidle byly provedeny následující změny:
· Zrušení nádrže na pěnidlo – pěnidlo umístěno do kanistrů
· Zadní čelo vybaveno výstražnými světly
· Zvětšení vstupu do zadní části nástavby
· Zhotovena bedna na nářadí, umístěna na nástavbě
· V přední části kropicí lišta napájena kulovým kohoutem od čerpadla
· Na přední masce umístěna modrá výstražná světla
· Všechny stupačky opatřeny hliníkovým plechem
· Nainstalováno zařízení pro výstražné blikače
· V předním blatníku umístěno připojení plnícího vzduchu
· Kompletní nový lak

V tomto roce oslaví náš sbor 125. výročí založení. Myslím si, že toto je důstojný dar všem činným dobrovolným hasičům, kteří svojí obětavostí pomáhají zachraňovat cokoli a kohokoli.
Dovolím si i touto cestou poděkovat starostovi obce Staré Ždánice p. Janu Zetkovi, který celou tuto akci podpořil a po celou dobu dozoroval.


text a foto: Starosta SDH Staré Ždánice
Antonín Vydra

-kuw-
Sdílet