Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Porsche skončilo v rybníce – jeho řidič včas vylezl a byl pouze podchlazený, Bizon pak vozidlo vytáhl

Tři jednotky hasičů zasahovaly v noci z neděle na pondělí 9. 12. 2013 v Šenově (okres Ostrava-město) u Volenského rybníka. Ve vodě zde skončil osobní automobil Porsche Cayman. Jeho řidič naštěstí včas vylezl a byl pouze podchlazený. Kajmana nakonec vylovil na břeh ostravský Bizon s cisternou.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě u rybníka mezi Ostravou-Bartovicemi a Šenovem informováno v pondělí necelé dvě hodiny po nedělní půlnoci. Na místo přijely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Slezská Ostrava a Zábřeh, odtud i vyprošťovací speciál mercedes Actros Bizon. Třetí jednotkou byli dobrovolní hasiči z Šenova.

Podchlazený řidič skončil v péči zdravotníků. Hasiči při příjezdu prozkoumali okolí i s použitím termokamery, zdali se někde nenachází další osoba – a nikoho nenašli. Dva hasiči v nepromokavých kombinézách vlezli do vody, uvázali lano ke kolu a auto hasiči přitáhli ke břehu navijákem hasičské cisterny.

Břehy byly strmé a auto nešlo vytáhnout jen pomocí navijáku cisterny, proto byl na místo povolán vyprošťovací Bizon. Pomocí hydraulické ruky Bizona a navijáku cisterny se povedlo kajmana vytáhnout na cestu. Byl naložen na vozidlo odtahové služby.

Do vody žádné provozní kapaliny neunikly, maximálně mastnota z povrchu motoru. Na místě byl i pracovník státního podniku Povodí Odry.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet