Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historie hasičů v muzeu

Výstava v třineckém muzeu představuje hasičskou techniku. Ilustrační foto:redakce.

Unikátní hasičské přilby a čepice, ruční stříkačky, hasičská vědra a mnoho dalších exponátů si lidé mohou prohlédnout na výstavě Vývoj hasičské techniky, která začala v pátek v Muzeu Třineckých železáren a města Třince na Frýdeckomístecku. Výstava se snaží techniku hasičů přiblížit od jejích počátků až po současnost. Expozice bude otevřená do 25. dubna.

Nejstarší exponáty jsou z roku 1890, kdy hasiči používali ruční vědra. Návštěvníkům se zřejmě nejvíce zalíbí přilby. Jsou tu skvosty z první republiky, jedna je z 20. a druhá z 30. let.

Nejnovější výstava v třineckém muzeu představuje 320 exponátů, včetně písemných dokumentů. Nechybí ukázka hasičských žebříků, vozů a aut s žebříky a cisternových hasičských automobilů. Vrcholem expozice jsou pak různé druhy stříkaček – parních, automobilových i ručních. Výstavu doplňuje přehlídka hasičských uniforem a oděvů, včetně výzbroje.

Otevření expozice předcházela náročná půlroční příprava. „Museli jsme exponáty shánět od soukromých sběratelů. Hodně nám pomohl i nedaleký Jablunkov, která má hasičskou sbírku z roku 1880. Zapůjčil nám dochované archivní materiály a také pěkné exponáty ze svého malého hasičského muzea,“ uvedla pracovnice muzea.
Sdílet