Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Terešově hořel přístřešek se slámou a zemědělskými stroji

K požáru přístřešku s uskladněnou slámou a starými zemědělskými stroji v Terešově, ve směru na Podmokly, vyjížděli v sobotu profesionální hasiči z Rokycan a Radnic a dobrovolní hasiči z Radnic, Mlečic a Hlohovic.

Dobrovolní hasiči z Mlečic byli po chvíli odesláni na základnu. Hasiči nasadili ihned jeden C a jeden vysokotlaký proud vody. Dobrovolní hasiči z Hlohovic zřídili čerpací stanice u rybníka a pomocí plovoucího čerpadla plnili cisterny. Doprava vody na požářiště pak byla zajišťována kyvadlově. Aby mohli hasiči požár zcela zlikvidovat, museli pomoci vidlí a skopávačů rozebírat balíky slámy a odhalovat tak skrytá ohniska požáru. Požár se hasičům podařilo lokalizovat po patnáct minutách a zlikvidovat po více jak dvou hodinách. Škoda na 20 balíkách slámy a uskladněných strojích byla vyčíslena na 50 tisíc korun. Příčinou požáru byla pravděpodobně nedbalost.

Celkem 46 událostí zaznamenali příslušníci HZS Plzeňského kraje za pátek 4. a sobotu 5. května 2007.

Požáry
K požáru osobního automobilu Opel Vectra u Stříbra, ve směru a dálnici D5, vyjížděli v pátek místní profesionální hasiči. Jednalo se o požár motorového prostoru. Řidič vozidla se před příjezdem hasičů snažil uhasit požár pomocí práškového přenosného hasícího přístroje. Hasiči požár dohasili pomocí vysokotlakého proudu vody. Škoda byla vyčíslena na 60 tisíc korun a uchráněné hodnoty na 20 tisíc. Příčinou požáru byla pravděpodobně technická závada.
Ke kouři vycházejícímu z okna bytu v Plasské ulici v Plzni–Bolevci vyjížděli v pátek profesionální hasiči ze stanice Košutka. Dveře bytu byly zamčené a nikdo na klepání a zvonění neotvíral. Hasiči do bytu vnikli otevřeným oknem po nastavovacím žebříku. Uvnitř se nikdo nenacházel. Na zapnutém sporáku bylo připálené jídlo. Hasiči vypnuli plynový sporák, připálené jídlo odstranili ze sporáku, zalili vodou, byt přirozenou cestou odvětrali a předali PČR.
K rozvinutému požáru zahradního domku v Jiráskově ulici ve Vejprnicích vyjížděli v pátek profesionální hasiči ze stanic Pobřežní a Nýřany. Požár se začínal rozšiřovat na travní porost, ovocné stromy a okrasné keře. K lokalizaci a likvidaci požáru hasiči nasadili dva C proudy vody. Jelikož majitelka vyslovila podezření, že by požár mohl založit někdo úmyslně, postupovali hasiči při hašení opatrně, aby nedošlo k poškození případných stop. Požár byl lokalizován po deseti a zlikvidován po 40 minutách. Informaci o podezření na úmyslné založení požáru hasiči předali vyšetřovateli hasičů a Policii ČR. Příčina požáru se šetří. V úvahu připadá nedbalost a nebo hra dětí.
K požáru vzrostlého lesa na ploše 150 × 50 metrů u Velkého Boru vyjížděli v pátek dobrovolní hasiči z Malého Boru, Velkého Boru, Pačejova a Horažďovic a profesionální hasiči z Horažďovic. Požár, který se šířil hrabankou, se hasičům podařilo lokalizovat po hodině a zlikvidovat po více jak pěti hodinách. Škoda byla vyčíslena na pět tisíc korun. Příčinou požáru byla patrně nedbalost.
K požáru dřevěné pergoly s eternitovou střechou o rozměru 3 × 4 metry na soukromém pozemku na Benešově třídě v Nýřanech vyjížděli v sobotu místní profesionální a dobrovolní hasiči. V době příjezdu hasičů byl objekt zcela zasažen požárem. Požár byl lokalizován a likvidován pomocí jednoho C proudu vody. Dostavivší se majitel pozemku neuplatňoval žádnou škodu. Přítomna byla i PČR. Příčinou požáru byla patrně nedbalost.


Dopravní nehody
K dopravní nehodě osobního automobilu Škoda Felicie Combi na silnici 605, ve směru na Holoubkov, vyjížděli v pátek profesionální hasiči z Rokycan. Nehoda se obešla bez zranění osob. Vozidlo se nacházelo v příkopu, ve směru jízdy. Jeden strom odřelo a do druhého narazilo. Hasiči zajistili místo nehody, odpojili u vozidla akumulátor a vyprostili ho z příkopu za pomoci navijáku.
Zranění jedné osoby si vyžádala páteční dopravní nehoda osobního automobilu na Rokycanské třídě v Plzni. Zraněnou osobu převzala ZZS. Zasahující profesionální hasiči ze stanice Pobřežní zajistili místo nehody a odpojili u vozidla akumulátor.
K dopravní nehodě osobního automobilu Peugeot 205 u obce Stráž vyjížděli v sobotu dobrovolní hasiči z Boru a profesionálové z Tachova. V době příjezdu hasičů byla zraněná osoba v péči ZZS. Úniku oleje z motoru hasiči zabránili pomocí sorbčních roušek a odpojili u vozidla akumulátor. Jelikož s vozidlem nemohli manipulovat do příjezdu dopravní policie, která se nacházela u jiných nehod, vrátili se na základnu.
K dopravní nehodě osobního automobilu Audi 100 v pravoúhlé zatáčce u odbočky na Těšetiny vyjížděli v sobotu profesionální hasiči z Klatov. Vozidlo, jedoucí od Horažďovic, čelně narazilo do betonových zátarasů, které v zatáčce nahrazovaly svodidla. Čtyřčlenná posádka opustila vozidlo před příjezdem hasičů. Lehce zraněná osoba byla předána ZZS. Audi mělo pohon na LPG a řidič vozidla sám uzavřel přívod plynu. Hasiči zajistili místo nehody, odpojili u vozidla akumulátor, sorbentem zlikvidovali uniklé provozní kapaliny a asistovali odtahové službě.
Zranění řidičky si vyžádala sobotní dopravní nehoda osobního automobilu u obce Seč. Vozidlo následkem nehody skončilo mimo vozovku. Zraněnou řidičku odvezla ZZS. Zasahující profesionální hasiči z Nepomuku zajistili místo nehody a odpojili u vozidla akumulátor.
Zranění řidičky, ročník 1987, si vyžádala sobotní dopravní nehoda osobního automobilu Ford Eskort mezi obcemi Křenovy a Semošice. Vozidlo skončilo následkem nehody na střeše mimo vozovku. V době příjezdu profesionálních hasičů ze Staňkova byla zraněná mimo vozidlo. Hasiči poskytli zraněné předlékařskou pomoc, zajistili místo nehody, odpojili u vozidla akumulátor, řídili dopravu a asistovali odtahové službě. Zraněnou řidičku odvezla RLP.

Technická pomoc
K otevření bytu v Nýřanské ulici v Plzni–Bolevci vyjížděli v pátek profesionální hasiči ze stanice Košutka. Na místě byla již PČR a ZZS. Uvnitř bytu se nacházela zraněná žena, která volala o pomoc. Policisté vytěžili sousedy a u jedné ze sousedek nalezli náhradní klíč od bytu, za jehož dveřmi se nacházela zraněná žena. Byt hasiči odemkli náhradním klíčem, ženu převzala ZZS a byt Policie ČR.
K otevření zabouchnutých dveří koupelny v bytě v Jabloňové ulici v Tachově, za kterými se nacházelo 1,5 roku staré dítě, vyjížděli v sobotu místní profesionální hasiči. Dveře u koupelny byly zaklapnuté a chyběla u nich klika. Hasiči dveře otevřeli speciálním nářadím a dcerušku předali šťastné matce.
Zabouchnuté dveře bytu v ulici 1. Máje v Železné Rudě za přítomnosti městské policie otevírali v sobotu místní dobrovolní hasiči.

Události z neděle 6. května 2007
K dopravní nehodě osobního automobilu Opel Kadet převrácenému na střechu v Klatovech vyjížděli dnes po šesté hodině ranní místní profesionální hasiči. Hasiči vyprostili zraněnou osobu, předali ZZS, zajistili místo nehody, odpojili u vozidla akumulátor, sorbentem zlikvidovali uniklé provozní kapaliny a asistovali odtahové službě.
K dopravní nehodě osobního automobilu u obce Pňovany, ve směru na Čerňovice, vyjížděli v prvních minutách nedělního dne profesionální hasiči z Nýřan. Zraněné odvezla ZZS. Hasiči zajistili místo nehody, odpojili u vozidla akumulátor a zlikvidovali únik chladící kapaliny.

por. František Vaško
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-kuw-
Sdílet