Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený kamion v Brně

Jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické ulici a ulici Tuřanka dopoledne vyjely k odstranění následků nehody kamionu MAN v Drčkově ulici v Brně-Líšni.

Dnes (v pondělí 7. května 2007) do 14 hodin hasiči v kraji zasahovali u šesti dopravních nehod. V táhlé levotočivé zatáčce na přejezdu přes koleje do muzea MHD se kamion převrátil na pravý bok. Nehoda se obešla bez zranění a z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny. Protože kamion převážel náklad cca 10 tun reklamních letáků, hasiči před vyproštěním vozidla museli z korby nejdříve vyskládat palety s tiskovinami. Kamion pak pomocí lana navijáku automobilového žebříku postavili zpět na kola. Při vyprošťování vozidla hasiči také řídili dopravu.
U další víkendové dopravní nehody vozidla Škoda Octavia a dodávkového vozidla IVECO hasiči v neděli dopoledne zasahovali u Tetčic na Brněnsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10:42 hodin a k odstranění jejích následků vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Rosicích. V kabině vozu Škoda Octavia byl uvězněný řidič, který si stěžoval na zranění levé ruky. Hasiči muže po sklopení sedadla z vozu vyprostili dveřmi spolujezdce a zraněného předali do péče zdravotníků. Na obou vozidlech hasiči udělali protipožární opatření a odpojili akumulátory. Na vozovce sorbentem zasypali uniklé provozní kapaliny. Protože nehoda se stala v zatáčce a nešlo ji bezpečně objíždět, hasiči také odkláněli dopravu.
A k požáru lesa vyjížděli už v pátek večer hasiči do rekreační oblasti Melkov v katastru Knínic u Boskovic na Blanensku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 19:54 hodin a na místo vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Jako první přijela jednotka dobrovolných hasičů z Okrouhlé, která dvěma vodními proudy zabránila rozšíření požáru na lesní školku. Oheň zasáhl lesní porost na ploše cca 60 × 50 metrů. Hasiči proti plamenům postupně nasadili tři vodní proudy, k jejichž zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u nedalekého rybníka. Profesionálním hasičům z Boskovic a dobrovolným jednotkám z Okrouhlé a Boskovic se požár podařilo dostat pod kontrolu ve 20:22 hodin a zlikvidovat ve 22:15 hodin. Požářiště do sobotního večera střežili dobrovolní hasiči z Okrouhlé. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 10 tisíc korun. Zásah hasičů uchránil lesní školku a porost v hodnotě 200 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet