Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V kovošrotu v Okrouhlé Radouni unikl z nádrže čpavek, hasiči situaci monitorovali celou noc

Profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec včetně chemického kontejneru a dobrovolní hasiči obce Nová Včelnice byli vysláni do Okrouhlé Radouně, kde byl v areálu kovošrotu ohlášen únik čpavku. Provedeným průzkumem zasahující hasiči zjistili, že unikl přibližně 1 m3 čpavku z nádrže, jež byla určená k likvidaci a že vytvořený mrak již odvál směrem od obce.

Na místě nebyl nikdo zraněn. Jednotky HZS nejprve utěsnily otvor v nádrži a tu stabilizovaly proti dalšímu možnému úniku. Poté zásah ukončila dobrovolná jednotka, na základnu se vrátila také chemický kontejner profesionálů. U nádrže po celou noc prováděli jindřichohradečtí profesionální hasiči monitoring, střídání proběhlo ve 20 hodin a po půlnoci.

Ve středu 11. prosince pak se pak do kovošrotu vrátili hasiči ze stanice Jindřichův Hradec, aby asistovali pracovníkům dekontaminační firmy, která zajistí likvidaci. Vzhledem k malému množství uniklého čpavku a povětrnostním podmínkám nevzniklo pro občany Okrouhlé Radouně či jiných obcí žádné nebezpečí a ohrožení jejich zdraví.

U starostů okolních obcí bylo prověřeno, že čpavek nebyl cítit v žádné z nich.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet