Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár autodílny v Bělečku likvidovaly jednotky ze dvou krajů, plameny zničily tři automobily

V úterý 10. prosince pět minut po 22 hodině byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár autodílny u rodinného domu v Býšti, části obce Bělečko.

Na místo bylo vysláno osm hasičských jednotek (profesionální z Holic, Pardubic a sousedního Hradce Králové, dále dobrovolné jednotky z Třebechovic pod Orebem, Býště, Holic, Týniště nad Orlicí a Sezemic). Hasiči ihned nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru.

Královéhradečtí hasiči se ihned po příjezdu na místo určení zapojili do hašení požáru autodílny u rodinného domu. Po příjezdu dalších jednotek z Pardubicka hasiči Královéhradeckého kraje zřídili čerpací stanoviště na blízkém rybníku a kyvadlově dopravovali vodu do cisteren u místa zásahu.

Po lokalizaci požáru se královéhradečtí hasiči vrátili zpět na své základny a požár likvidovaly jednotky hasičů Pardubického kraje.

por. Bc. Martina Žahourková, tisková mluvčí, HZS Královéhradec­kého kraje

Uvnitř objektu bylo několik tlakových lahví. Hasiči je postupně vynosili a ochlazovali tak, aby nedošlo k explozi. V dílně byly zaparkované tří automobily, které zničily plameny. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 23.14 hodin. Velitel zásahu si na místo nechal povolat automobil s termokamerou, aby byla odhalena všechna skrytá ohniska.

Hasiči museli rozebrat střechu nad dílnou. Na místo byli přivoláni i energetici k vypnutí elektrického proudu, aby hasiči mohli pracovat s výškovou technikou.


Do středeční 9.30 hodin prováděla jednotka dobrovolných hasičů z Býště dohlídku v místě požáru.

Majitel nám stále tvrdil, že v objektu není uskladněna žádná tlaková lahev, přesto jsme uvnitř nalezli 13 tlakových lahví.

uvedl velitel zásahu nprap. Vladislav Tomiška

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který u olejových kamen sušil oděvy. Škoda je předběžně vyčíslena na 1 milion korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 500 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet