Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den záchranářů v Kolíně

Jako každý rok, tak i letos proběhl v Kolíně Den záchranářů. Prezentovaly se na něm všechny složky IZS, krajská hygienická stanice, UAMK se simulátorem nárazu a klub veteránů. Oproti loňsku byl program pozměněn a probíhal zároveň na Karlově náměstí i náměstí Republiky.

Ukázky vojenské techniky mohli návštěvníci shlédnout v prostoru Třídvorská.
Karlovo náměstí bylo obsypáno lidmi a veterány. Nejen hasičskými, ale i vojenskými a policejními. Také sanitní veteráni nemohli chybět. Vyhrávala zde hasičská kapela, měřil se krevní tlak atd.

Náměstí Republiky sloužilo k ukázkám vyprošťování z automobilu a stříkání džberovkou (soutěžila malá děcka o reklamní předměty), ale také k již zmiňovanému simulování čelního nárazu. ZZS Stč kraje ukazovala nový přírůstek ve vozovém parku VW T5 a jeho vybavení, městská i státní policie se chlubila vozovým a radarovým vybavením a i armádní záchranáři měli nový přírůstek. T815 chemický automobil.

Dne 8. 5. 2007 program kazil jen občasný déšť, místy i s krupkami.

Odpoledne proběhla ukázka lodí na Labi a zároveň na kolínském letišti veliká výstava mobilní hasičské techniky. Vystavovala zde nejen SSHR ČR (státní správa hmotných rezerv), HZS Stč kraje, ale i 2 podnikové sbory a jedna jednotka dobrovolná. HZS ČD se svou T 815 AV15 + podvalem pro tank VT 55, svou mobilní dílnou na T 815 8×8 (TA), a tankem VT 55. Byla zde i výstava jejich fotek z nedávné události u Vraňan .

HZS podniku PARAMO Pardubice představil své 2 vozy. T 815 CAS 32 od Sehatu s čerpadlem Rosenbauer a PHA 60/7000/5000 S1T na podvozku Scania P420 6×6.
Jednotce dobrovolných hasičů Tehovec patřil nejen veterán, ale i nový MAN LE 2000 CAS 24 s nástavbou od SPS-THZ a čerpadlem Ziegler.

Za zmínku stojí i mobilní kontejner SSHR s velkoobjemovým čerpadlem schopným plavat po laguně a odčerpávat (je potřeba dodat k tomuto kontejneru ještě 2 s plováky a dalším zařízením). T815 AZ 39 s nástavbou od fy Simon, MB s repasovanou nástavbou AZ 30 z Ify, kontejner na ropné havárie, hadicový automobil T 815 HA – 2 s pomocným čerpadlem PČS 5O, starý práškový Mercedes, nový vyprošťovák s AV 30 na MB, AP 42 Bumar na MB a další.

Snad nejvíc lákal vrtulník PČR Bell 412 a bambi vak. Byl v tak velkém obležení všech lidí, že se nedal nafotit. Pilot i pomocníci hasiči předvedli hašení vatry a plnění vaku. Celé se to opakovalo 3×, aby se lidé mohli dostatečně vynadívat. Jak prozradil pilot, ani nebylo úmyslem uhasit oheň ihned napoprvé.

Na zpevněné ploše letiště bylo možno vidět i činnost mažoretek a jiných pohybových skupin.
Aeroklub Kolín provozoval vyhlídkové lety.

Večer by měl proběhnout koncert Wabiho Daňka a ohňostroj.

Pro Požáry.cz a HZS Stč kraje UO Kolín Michal Hylas

-wap-
Sdílet