Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravská věž po osmé

Již osmý ročník náročného hasičského víceboje TFA s názvem Ostravská věž se koná v neděli 13. 5. 2007 před Novou radnicí v centru Ostravy. Profesionální, dobrovolní i podnikoví hasiči budou od 10 hodin závodit v kompletní výstroji a se zapnutým dýchacím přístrojem.

Soutěžit se bude jako vždy v překonávání nesnadných překážek a ve finálovém výběhu po 520 schodech radniční věže. I když jde „jen“ o soutěž, její disciplíny mají simulovat činnost hasičů při skutečných zásazích. A letos bude tato akce spojena se dnem integrovaného záchranného systému.

Od nedělního rána budou pro diváky připraveny na Prokešově náměstí ukázky zásahové techniky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který tradiční soutěž organizuje. Především pro děti, ale i pro dospělé budou připraveny automobilové žebříky a vysokozdvižné plošiny, aby se mohli podívat pod dohledem hasičů na centrum Ostravy z ptačí perspektivy. Prohlédnout si mohou i cisternovou automobilovou stříkačku Dennis, kterou používají profesionální hasiči v Ostravě, a také vozidlo s vybavením pro otvírání bytů. Budou si moci vyzkoušet moderní zásahové přilby, dýchací techniku, vyprošťovací hydraulické nůžky a rozpínáky a další technické prostředky, nezbytné k úspěšnému zásahu u nejrůznějších událostech – požárech, dopravních nehodách, únicích nebezpečných látek či třeba při pomoci lidem, uvězněným ve výtazích.

Zdravotnická záchranná služba představí na Prokešově náměstí nejmodernější vozidla a Městská policie Ostrava slíbila zřízení svého stanoviště pod radniční věží. K dispozici budou všechny záchranářské „atrakce“ od 9 do 13 hodin.

Každým rokem se květnového ostravského klání se zkratkou TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije) účastní několik desítek hasičů z celé ČR i ze zahraničí. Loňský ročník vyhrál časem 5:31 minut Tomáš Melčák z HZS Moravskoslezského kraje, který byl před měsícem členem vítězného českého týmu na 12. světových hrách policistů a hasičů v australském Adelaide ve zkrácené verzi TFA, jen o den dříve skončil třetí ve stejném závodě jednotlivců od 30 do 35 let.

V Moravskoslezském kraji se v květnu a červnu konají tři velké soutěže ve víceboji TFA, které byly letos spojeny do jediné – O pohár ředitele HZS MSK. Po Ostravské věži pokračuje pohár v sobotu 16. 6. 2007 kláním TFA Vratimov Cup a hned za týden (v sobotu 23. 6. 2007) Štramberskou Trúbou, kdy se bude vybíhat na ochoz známé věže. Hodnotit se budou samozřejmě i výsledky jednotlivých klání.

***

Jak takový víceboj TFA vypadá? Například loni v Ostravě hasič po startu na Prokešově náměstí provedl 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) těžkým kladivem na trenažéru, roztáhl dvě hadice s proudnicemi na délku 40 metrů, překonal dva metry vysokou bariéru, následoval transport těžké figuríny (80 kg) směrem k lešení, hasič vystoupil po žebříku na jeho konstrukci a vytáhl lanem nahoru dvacetikilogramové závaží (barel s vodou), pak vběhl do budovy ostravského magistrátu až na ochoz věže.
 – 2 -

Vyčerpávající sportovní výkon v TFA je ztížen tím, že hasiči musí být oblečeni do kompletního zásahového oblečení, včetně přilby, rukavic a těžké obuvi, navíc nesou na zádech bombu se vzduchem a po celou dobu musí mít zapnutý dýchací přístroj (celková zátěž tak má asi 30 kg). Na ochoz radniční věže dobíhají opravdu z posledních sil. I tak se ostravský rekord blíží úctyhodné pětiminutové hranici.

Ostravskou věž a Štramberskou trúbu organizuje HZS Moravskoslezského kraje, TFA Vratimov Cup zdejší dobrovolní hasiči. Jsou vyhlášeny vždy tři soutěžní kategorie: A – příslušníci HZS ČR a zaměstnanci HZS podniků do 40 let, B – příslušníci HZS ČR a zaměstnanci HZS podniků nad 40 let, C – členové jednotek SDH (sboru dobrovolných hasičů) i jednotek SDH podniků.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet