Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročný víkend JSDH Příbram 1

V pátek 4. 5. 2007 jsme pomáhali svým profesionálním kolegům při dni otevřených dveří, kde jsme pro děti připravili soutěže v chození na dětských chůdách, soutěž ve stříkání z džberobé stříkačky na cíl, děti si měly možnost vyzkoušet nasazení krčního límce a zafixování ve vakuové matraci.

Dále jsme vystavovali svoji techniku. Celá akce trvala od 9 do 13 hodin.

V sobotu 5. 5. 2007 přesto, že intenzivně pršelo, jsme nacvičovali lanovku z Kulturního domu v Příbrami – balkonu divadla Příbram. Vše se nacvičovalo jako generálka na den dětí, který proběhne ve dnech 2. a 3. 6. 2007, a kde si transport po lanovce budou moct vyzkoušet i děti, ale i dospělí, a tím si otestovat svůj strach z výšek. Děti nebo dospělí budou obléknuti do evakuačního trojúhelníku takzvané záchranné smyčky, která se používá při skutečné evakuaci z výšek a pak buď sami nebo v doprovodu z hasičem lezcem sjedou dolů po lanovce.

Pro každé dítě, které lanovku absolvuje, máme drobný dárek za jeho odvahu.
Ty, kteří by si chtěli vyzkoušet, jak se transportují zranění lidé, zafixujeme do vakuové matrace, nasadíme jim krční límec a dáme do speciálních lezeckých nosítek a také spustíme po lanovce.

Ale to není vše, co si hasiči pro děti připravili, na nádvoří divadla Příbram bude probíhat výstava hasičské techniky od té nejmodernější, kterou vlastní Hasičský záchranný sbor, ÚO Příbram, po tu o něco starší, o kterou pečují jednotky dobrovolných hasičů Příbram 1 a Březové hory. Všechny děti tím velice srdečně zveme na tuto akci.

V odpoledních hodinách jsme pak měli naplánované cvičení na teplárenském komínu na Zdaboři, které jsme bohužel museli kvůli silnému dešti odložit. (náhradní termín vám sdělíme).

V neděli 6. 5. 2007 jsme se účastnili hasičského dne Floriána v Sedlčanech. Bylo to už po třetí, co jsme podpořili tuto akci, a to v rámci velice dobrých vztahů s dobrovolnými hasiči Sedlčany II a jejich velitelem Milanem Šerákem.
Zde probíhalo ukázkové cvičení, kde naše jednotka lezců provedla lanovku z muzea, po které přepravovala speciálně vycvičené psí záchranáře, kteří vyhledávají zraněné osoby.

V pondělí a úterý jsme pak připravovali materiál pro naše mladé hasiče, kteří mají tento víkend (11. – 13. 5. 2007) třídenní hasičské soustředění v Hrachově u Sedlčan, kde se budou společně s kolektivy mladých hasičů okrsku č. 1 Příbram (SDH Jerusalém, SDH Podlesí, SDH Trhové Dušníky, SDH Háje, SDH Bohutín) připravovat na závěrečné kolo hry plamen.


Martin Poulíček – starosta hasičů Příbram 1
David Krůta – velitel lezecké skupiny
Sdílet