Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velký požár v továrně v Hluku

Mohutný požár ve výrobním podniku v Hluku, velmi vysoké škody na tisících zničených chladičů a klimatizačních jednotek do aut, nebezpečný kouř z hořících plastů se vlivem příznivého větru městu a obyvatelům vyhnul.

Dne 8. 5. 2007 ve 14:40 hod. byli hasiči informováni o požáru v Hluku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hluku a Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru uvnitř podniku na výrobu chladičů do osobních automobilů.

Už při příjezdu k Hluku byl z velké dálky vidět mohutný stoupající oblak černého kouře. Hasiči na místě od prvních chvil čelili velmi rozšířenému požáru, který zasáhl desítky přepravních plastových kontejnerů se stovkami vyrobených chladičů a klimatizačních jednotek do osobních aut. Okamžitě byla natažena řada vodních proudů a z několika míst začal systematický požární útok.

Jedna skupina hasičů v dýchacích přístrojích se snažila bojovat s plameny hořících plastů a výrobků, další skupina se věnovala hašení stěny výrobní haly a třetí část bránila dalšímu rozšíření požáru ve skladovací hale. Intenzivní hašení trvalo asi sedmdesát minut a hasičům se nakonec podařilo zabránit dalšímu zničení materiálu, výrobků, výrobních strojů a budov podniku. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po uhašení plamenů začali hasiči s rozebíráním hromad zničeného zboží, které bylo nutné prohlédnout a případně dohasit skrytá ohniska požáru. Hasiči museli rozebrat i část podhledů ve skladovací hale, která byla požárem značně zahřátá a ochlazování její konstrukce trvalo hasičům další hodinu.

Požár vyprodukoval velké množství nebezpečných zplodin z hořících plastů, které byly unášeny mimo obec a obydlené části. Veřejnost tak nemusela být přes varovací systém informována o nutnosti bezpečnostních opatření a ochraně občanů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Prohlídkou blízkosti místa vzniku požáru bylo nalezeno mnoho nedopalků cigaret. Další prověrkou informací bylo zjištěno, že se zde scházeli zaměstnanci, kteří zde byli zvyklí kouřit. V okolí místa kouření byl také další hořlavý materiál. Vyšetřovatele to vedlo k předběžnému závěru, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost některého ze zaměstnanců a odhozený nedopalek cigarety.

Vyšetřovatel se ale dál zabývá otázkou i dalších možných příčin vzniku požáru, stejně jako zjišťuje reakce a chování zaměstnanců po vzniku požáru. Na případu pracujeme s policií. Odhadované škody se pohybují až na hranici 10 mil. Kč. Přesný soupis zničeného majetku a způsobené škody budou k dispozici ve večerních hodinách.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet