Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mercedes-Benz Atego omladil vozový park jednotky z Petrova nad Desnou

V dnešním článku si podrobněji představíme novou cisternovou automobilovou stříkačku hasičů z Petrova nad Desnou, o jejímž slavnostním předání jsme již informovali v samostatném článku. Na financování nové cisterny v hodnotě 4 658 500,– Kč se podílel jak stát, tak Olomoucký kraj a samozřejmě největší částí i samotná obec.

Podvozek, kabina, motor a převodovka

Petrovská CAS 15 M2R je postavena na podvozku Mercedes-Benz Atego 1122 AF 4×4. Jedná se tedy o Atego o hmotnosti 11 tun, poháněné šestiválcovým přeplňovaným naftovým motorem o výkonu 220 koní. O přenos hnací síly na kola zadní – popřípadě i přední – nápravy se stará šestistupňová manuální převodovka.

V prostoru místa nástupu strojníka je umístěna zásuvka pro napojení cizího zdroje napětí MAC CODE a přípojka pro tlakový vzduch. Kabina osádky je šestimístná, čtyřdvéřová. Vytápěna je nezávislým naftovým topením. V opěradlech mužstva jsou uchyceny dýchací přístroje MSA. Před hasiči pak najdeme PET lahve s pitnou vodou a svítilny.

Nástavba a čerpací zařízení

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a oplechována stejným materiálem za použití technologie lepení. Je šestiroletová, roletky jsou zajištěny průběžnými madly. Pracoviště strojníka je pak kryto nahoru výklopnými dveřmi.

Vzhledem k výšce podvozku je u předních a zadních rolet nástavba opatřena výklopnými stupačkami. K příslušenství vozu pak patří hliníkový můstek, kterým lze zmíněné stupačky spojit a vytvořit tak jakýsi „ochoz“ po celém boku automobilu.

Nástavba je vybavena osvětlovacím stožárem o výšce 5 m nad zemí s pneumatickým vysouváním. Stožár je osazen celkem čtyřmi 500W halogenovými světlomety.

O osvětlení prostoru okolo vozu se starají LED světla na bocích nástavby. V LED technologii je provedeno i vnitřní osvětlení rolet s příslušenstvím.

Ve vozidle je použito čerpadlo THT TO 3000 o jmenovitém výkonu 1 500 litrů za minutu. Zařízení prvotního zásahu tvoří průtokový naviják s hadicí v délce 60 m pevně připojenou k vysokotlaké části požárního čerpadla a k proudnici pro hašení vodou i pěnou.

Nádrž na hasivo tvoří nádrž na vodu a nádrž na pěnidlo a je vyrobena z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Nádrže pojmou 2 000 litrů vody a 200 litrů pěnidla.


Hasiči z Petrova v budoucnu plánují doplnit svou cisternu např. hydraulickým vyprošťovacím zařízením a dalšími technickými prostředky pro zásahy u dopravních nehod.

Sdílet