Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Netradiční cvičení mají za sebou hasiči z Uherského Hradiště, cvičili u nouzového přistání letadla

Dne 12. prosince po deváté hodině dopolední došlo při cvičném letu letounu L 410 (nouzové přistání s jedním motorem,) vlivem prudké změny povětrnostních podmínek, k jeho náklonu na levou stranu a nárazu na vzletovou a přistávací dráhu. Náraz levého podvozku na betonovou plochu zapříčinil jeho odlomení a dopad na levé křídlo, ze kterého začal v důsledku protržení pláště vytékat letecký benzín. Deformace trupu také uvěznila oba piloty v interiéru stroje.

Pod tímto námětem začalo v 09:14 hodin prověřovací cvičení jednotky profesionálních hasičů stanice Uherské Hradiště a jednotky sboru dobrovolných hasičů podniku Aircraft (LET) Kunovice.

Do několika minut byly jednotky na místě události a zahájily zásah, který by si v reálné situaci vyžádal i hašení letounu a hořícího paliva. Současně také hasiči provedli vyproštění uvězněných a zraněných pilotů.

Cílem toho netradičního cvičení bylo prověřit odbornou přípravu a schopnosti velitelů a zasahujících hasičů při havárii letounu a dále prověřit způsob záchrany osob a správné nasazení sil a prostředků při tomto typu události. Celé cvičení také prověřilo systém spolupráce s jednotkou SDHP Aircraft (LET) Kunovice a letištním personálem.

Závěrem je nutné poděkovat vedení společnosti Aircraft (LET) Kunovice a Střední letecké školy, kteří umožnili naplánování a provedení tohoto, pro profesionální hasiče málo obvyklého, cvičení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet