Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těsnicí prostředky od firmy HAPPY END CZ byly vyvinuty pro rychlé a dočasné opravy v případě proražených nádrží

V případě různých havárií může dojít k proražení potrubí, nádrží nebo sudů s obsahem látek, které při úniku škodí životnímu prostředí a bezpečnosti silničního provozu. Kromě toho lze unikající látku využít lepším způsobem, než ji nechat volně vytékat. V takovém případě je dobré mít po ruce těsnicí prostředek, který dokáže zabránit větší škodě.

Minerální těsnicí prostředky Plug n‘ Dike byly vyvinuty právě pro rychlé a dočasné opravy v případě proražených nádrží, cisteren, IBC kontejnerů, sudů, kanystrů apod. Jde o tmel, který je dostupný ve třech formách:

  • Suché granule – při smíchání s vodou vznikne pasta, kterou lze otvor vyplnit. Výhodou suchých granulí je neomezená životnost. Tmel je nutné míchat až na místě, čímž se může prodloužit doba opravy. Mezi tyto produkty patří PN 10 P, PN 5 P, PN 220 P, PN 100 P a PN 50 P.
  • Hotový tmel – jeho výhodou je, že je okamžitě připravený k použití a je použitelný až do teploty - 15 °C. Použitelnost takového tmelu je omezená, a to na 24 měsíců. Hotový tmel je dostupný ve formě puku PN LB a ve formě předmíchané směsi v dóze PN 5 PMPA o objemu 0,5 litru, PN 10 PMPA o objemu 1 litr, ale také PN 2.5 PMPA o objemu 0,25 litru.
  • Těsnicí desky – lze je použít pro přeplátování zatmeleného místa a tím zvýšit stupeň ochrany. Těsnicí desky PN 8 RA mají rozměry 20 × 20 cm a je možné je použít až do teploty –10 °C. V nabídce lze najít také desky větších rozměrů určené pro utěsnění kanalizačních vpustí pod místem havárie. Desky je možné řezat a libovolně tvarovat.

Všechny těsnicí materiály Plug n’ Dike jsou určeny pro dočasnou opravu na dobu 48 hodin. Jsou dobře přilnavé k většině povrchů, i znečištěných. Dobře provedené zatmelení udrží tlak až 2,4 m vodního sloupce. Tyto prostředky byly také úspěšně použity při povodních k zamezení vniku vody do obydlí. Tmely a desky jsou odolné vůči působení většiny chemikálií. Po použití je lze jednoduše zlikvidovat uložením na skládku.

Kromě minerálních těsnicích prostředků Plug n’ Dike nabízí firma HAPPY END CZ, a.s., také epoxidový dvousložkový tmel PN PTP2, který je určený pro trvalé opravy prasklin a otvorů. Tento tmel je vhodný pro opravy zařízení z kovů, keramiky, dřeva, skla, betonu a plastu, není vhodný pro tmelení pružných materiálů. V tubě jsou již smíchány obě složky, takže je možné jej aplikovat přímo.

Po jeho vytvrzení má tmel tvrdost 85 Shore A a lze jej brousit, popřípadě vrtat a natírat. Tento tmel je také odolný vůči působení většiny kapalin, po vytvrzení nevede elektrický proud a má vysokou teplotní odolnost až do 121 °C, krátkodobě až do 149 °C. Pevnost v tlaku opravy je 12 N/mm2.

Pro rychlou a dočasnou opravu potrubí lze použít tlakovou bandáž PN TBP1 a PN TBP2. Gumový pružný pás se suchým zipem na konci Vám zajistí dostatečný čas na přípravu kvalitní trvalé opravy.

Všechny nabízené těsnicí prostředky jsou prověřeny dlouholetým používáním. Jsou důležitou součástí havarijních souprav a vybavení hasičských záchranných sborů.

Sdílet