Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Crashtest volných předmětů ve vozidle potvrdil, že následky jsou fatální

Německý autoklub ADAC testoval, jak nebezpečné jsou pro posádku vozidla volně položené lyže, helmy a další předměty nepostradatelné pro zimní dovolenou.

Lyže propichující opěradla, lyžáky narážející do hlav, těžká zranění cestujících – tak ničivé jsou následky při nehodě v případě, že předměty ve voze cestou na lyžařskou dovolenou nejsou správně upevněny. Nezajištěný předmět o váze pouhých 20 kg může při nehodě narazit silou až jedné tuny.

V prvním testu bylo sklopeno zadní sedadlo a do prostoru volně naskládány lyže, helmy, lyžáky a kufry. Následky byly ničivé: při nárazu v rychlosti 50 km/h se celý náklad vymrštil dopředu a zasáhl řidiče i spolujezdce. Interiér auta byl zcela zdemolován. Sedadla nápor nevydržela a tenkou výstelku z pěnové hmoty v oblasti beder lyže poničily natolik, že v případě vážné nehody by došlo k těžkým zraněním páteře.

Ve druhém testu byly lyže a kufry pevně připoutány a lyžáky naskládány na podlahu za přední sedadlo. Výsledek: zavazadla zůstala na svém místě. Opěradla zadních sedadel sice náraz těžkých kufrů vydržela jen těsně, ale cestující nebyli ohroženi.

Při cestách na dovolenou proto využívejte fixační prvky v autech a zavazadla k nim připevněte – včetně třeba lyžařské helmy. Nezajištěný předmět totiž při rychlosti 50 km/h letí třiceti- až padesátinásobně větší silou, než je jeho váha. Zadní sedadla byste v zásadě neměli sklápět – mohou posloužit jako ochranná stěna. A jen tak na okraj: neupevněný náklad vás bude stát ztrátu až tří bodů a pokutu ve výši 50 Eur.

Zdroj: ÚAMK

Sdílet