Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový AZ-30 v Turnově

Na začátku letošního roku zakoupil Hasičský záchranný sbor od francouzského výrobce třicetimetrový automobilový žebřík zn. Man Camiva, který byl přiřazen na požární stanici do Turnova.

I turnovští profesionální hasiči se mohou pochlubit novou technikou. Investice do nového žebříku stála HZS Libereckého kraje 14 milionů korun.

Automobilový žebřík (AŽ) hmotnostní třídy M (do 14 tun) má dostupnou výšku koše 30 metrů. Koš žebříku je konstruován na nosnost 270 kg, což jsou max. tři osoby. Na koš žebříku lze připevnit speciální držák s nosítky pro transport zraněných osob z výšky. Koš dále umožňuje montáž světlometů pro nasvícení místa zásahu ve spojení s 4 kW elektrocentrálou, která je součástí AŽ. Po jednoduché demontáži koše lze vytvořit ze žebříkové sady lávku pro záchranu osob.
AŽ má poloautomatický systém, řízený pěti řídícími jednotkami, které kontrolují veškeré bezpečnostní prvky žebříku, pravidelnou údržbu, stabilizační podpěry s proměnlivou délkou vysunutí dle prostoru zásahu a celkovou činnost AŽ. Další výhodou tohoto vozidla je možnost použití žebříkové sady pod úroveň terénu, tedy mínus úhel. Proudnice s variabilním průtokem je konstruována pro použití v koši nebo na žebříkové sadě.
Součástí AŽ 30 je satelitní sledovací systém pro možnou kontrolu veškerých funkcí a stavu vozidla, které je sledováno z výrobního závodu CAMIVA (Francie), kde je možnost i přenastavování parametrů nástavby a možného zjišťování závad. Dále je ve vozidle namontováno záznamové zařízení, které sleduje až 1 000 manipulací zpětně s vozidlem, vč. nástavby.

Žebřík je v současnosti testován především na kondičních jízdách. Při opravdovém zásahu byl poprvé nasazen v neděli 22. dubna 2007 při požáru zámečku v Jesenném.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet