Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotce z Babic nad Svitavou pořídil místní Sbor dobrovolných hasičů velitelský automobil

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Babice nad Svitavou disponuje novým výjezdovým vozidlem na podvozku Jeep Grand Cherokee V-8 4.7. Vozidlo bylo zakoupeno v průběhu roku 2013 čistě a pouze z finančních prostředků SDH Babice nad Svitavou.

VEA Jeep Grand Cherokee rozšířilo stávající vozový park babických hasičů. Do toho kromě něj patří CAS 25 RTHP a TA Avia. Koncepce vybavení vozidla byla od začátku jednoznačná s ohledem na fakt, že jednotka je předurčena na zásahy u dopravních nehod.

Veškeré vybavení bylo umístěno do úložného prostoru v zadní části vozidla, která byla od kabiny oddělena pevnou přepážkou. Úprava úložného prostoru a výroba vestavěných polic s připevněním požárního příslušenství proběhla svépomocí členy jednotky.

Karosérie vozidla byla upravena formou celopolepu tvarovatelnou folií v hasičských barvách, kterou provedla grafická dílna Svida.

Jedná se o běžný Jeep Grand Cherokee V8 o rozměrech 4610 × 1840 × 1820 mm, který pohání motor o objemu 4,7 litru. Jeho výkon je 175 kW a maximální možná rychlost 195 km/h na zpevněné komunikaci.

Předností vozidla je jeho chování při jízdě terénem a při špatných klimatický podmínkách, zejména v zimním období, kdy jsou komunikace pokryty vrstvou uježděného sněhu a stávají se pro zbytek techniky obtížně sjízdné. Zde vynikají jízdní vlastnosti Jeepu.

V kabině je prostor pro posádku 1+4, analogová radiostanice Motorola GM 360 a ovládání světelného a zvukového výstražného zařízení od firmy Zdeněk Holomý Electronics.

V operačním řízení je vozidlo VEA Jeep využíváno k likvidaci mimořádných událostí s charakterem technických zásahů a dopravních nehod. Tomu odpovídá i výbava, kterou lze dodatečně rozšířit o motorovou pilu a elektrické kalové čerpadlo.

Poděkování patří všem členům babických hasičů za jejich odhodlání a pracovní nadšení při realizaci automobilu. Další poděkování patří zaměstnancům z firmy VUES Brno s.r.o. za konzultace o možnostech technického řešení některých elektrických systémů ve voze a možných úpravách vybavení.

Sdílet