Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči učí školáky požární ochraně

Vyučovacími hodinami ve druhém a šestém ročníku základní školy na ulici Hamry v Brně-Obřanech tento týden pokračoval cyklus přednášek a besed v rámci programu Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Projekt, který připravil Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje, je určen dvěma věkovým skupinám dětí od 7 do 10 let a od 11 do 14 let. Cílem je předat dětem důležité informace a návyky k prevenci před požáry a mimořádnými událostmi. Mladší školáci se hravou formou kromě respektu z ohně a zásady, že oheň dětem do ruky nepatří, také naučí, jak přivolat pomoc, a seznámí se ze zásahovou výzbrojí a výstrojí hasiče. Dále se dozvědí, co znamená varovný signál sirény a jak se mají zachovat. Žáci ze druhého stupně školní docházky se kromě základů požární prevence dozví i zásady zdravovědy, pravidla evakuace z místa bydliště a zásady ochrany při úniku nebezpečných látek. Výuku v délce dvou hodin doplňuje prohlídka požární stanice.
Projekt vznikl v roce 1996 v severo­moravském Bruntálu. Program s využitím poznatků z požární prevence v Kanadě zpracovali příslušníci HZS Moravskoslezského kraje ve spolupráci s občanským družením Citadela Bruntál. Zpočátku se jednalo pouze o požární ochranu, později byl rozšířen také o zásady ochrany obyvatelstva. V Brně tento program zatím jediná dvojice odborně vyškolených aktivistů od letošního roku realizuje na základních školách Hamry, Hudcova a Pastviny. Po vyškolení dalších dvojic aktivistů by se projekt měl rozšířit na další základní školy v Brně i v kraji.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet