Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Roje včel v kraji

Operační a informační středisko hasičů v Pardubicích zaznamenalo již o víkendu i telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, na veřejných prostranstvích, u škol apod.

O víkendu to bylo například u chrudimské pohotovosti, v Pardubicích na Pražské ulici, v Hegerově ulici v Poličce i na Masarykově náměstí v Moravské Třebové.
V tomto období se nejčastěji jedná o včely, v letních měsících pak o sršně a vosy. V případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník, případně na místě události velitel zásahu. Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo „ohrožení" – vytýčí prostor a případně počká na odbornou firmu. Včelaři v tomto období radí, jak se zachovat v případě výskytu včelího roje. „Pokud se jedná o roj včel, který se usadí na nějakém místě – například na stromě jako „hrozen“, lidé by se neměli ohánět a panikařit. V této chvíli včely neútočí, protože hledají nové místo, aby založily nový roj, a lidem neublíží. Včelí roj v „hroznu“ na stromě či na jiném místě může zůstat několik dní nebo během pár hodin odlétne. V Česku neexistují útočné včely,“ říká jeden z pardubických včelařů.

Foto a info:

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet