Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladí hasiči na Příbramsku měli soustředění

O víkendu měli mladí hasiči Příbramského okrsku č. 1 třídenní soustředění v letním táboře Hrachov u Sedlčan. Soustředění se zúčastnili mladí hasiči ze sborů SDH Příbram 1, SDH Podlesí, SDH Háje, SDH Bohutín a SDH Trhové Dušníky a některého programu jako hosté mladí hasiči z pražského Zličína.

Program soustředění byl velice pestrý a nebyl zaměřen jenom na hasičské soutěže.
V pátek po příjezdu do tábora se všichni přítomní ubytovali a šli si opékat buřty.
Potom následoval večerní pochod tříčlenných hlídek, které měly za úkol dojít na určené místo v terénu, k osvětlení jim sloužil lampión a mladí hasiči museli být samozřejmě velice opatrní, protože kdyby jim zhasl, tak by pochod museli absolvovat po tmě.

Druhý den dopoledne hasiči cvičili požární útok a útok CTIF jako přípravu na závěrečné kolo
okresní hry „PLAMEN“. Po lijáku, který nás všechny vyhnal ze cvičiště, následoval chutný oběd a po něm, když přestalo pršet, byla zorganizována soutěž v požárním útoku mezi družstvy. Mladí hasiči byli rozděleni do dvou kategorií na mladší (do 10 let) a starší (nad 10 let). V kategorii starších zvítězili hasiči z SDH Háje před SDH Podlesí a v mladší kategorii zvítězili SDH Bohutín před SDH Příbram 1. Mimo soutěž pak předvedli své výkony hasiči z SDH Zličín, kteří se rekreovali ve vedlejším táboře a se kterými jsme se skamarádili.

Potom probíhal turnaj ve stolním tenise v jednotlivcích, které si sbory nominovaly.
Zde pak byl nejúspěšnější zástupce SDH Háje. Když padla tma, probíhala noční bojová hra v areálu tábora. V nočních hodinách se pak vybraní jedinci (jenom starší) zúčastnili nočního cvičení, při kterém měli za úkol dopravit figurantku v nosítkách z nepřístupného terénu, který vedl lesní cestou a byl vzdálen cca 2 km. K překvapení nás vedoucích to zvládli vše na jedničku a jak se ohleduplně při transportu chovali k figurantce, to si opravdu zasloužilo náš obdiv .

V neděli dopoledne pak do tábora přijeli příslušníci městské policie ze Sedlčan a besedovali z mladými hasiči o jejich činnosti. Předvedli jaké vybavení vlastní a jak se používá.

Mladé hasiče beseda velice bavila, zvláště když strážníci předváděli, jak se odchytávají zbloudilí nebo agresivní psi.

Po chutném obědě proběhlo celkové hodnocení, rozdaly se ceny a soustředění skončilo.
Na úplný závěr si všichni slíbili, že se zde opět sejdou v září při podzimním soustředění.


Info a foto: Martin Poulíček – starosta SDH Příbram 1

-wap-
Sdílet