Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oboustranný plovoucí sací koš ZHT

Hasičské vybavení stejně jako jiná zařízení je nutno neustále zdokonalovat a modernizovat. Tato modernizace by měla být smysluplná, inovační a v praxi užitečná. Nyní vám představujeme jeden takovýto moderní produkt.

Zkušenosti hasičů zasahujících během záchranných operací při zdolávání požárů a záplav ukazují potřebu zdokonalit a zmodernizovat vybavení pro čerpáni vody. Na základě toho jsme vyvinuli prostředek, kterým lze čerpat vodu pomocí požární stříkačky přímo z vodní hladiny, tzv. plovoucí sací koš. Při vývoji konstrukce tohoto výrobku jsme vycházeli ze zkušeností námi vyráběných plovoucích čerpadel AMPHIBIO. Praxe ukázala, že v mnoha případech lze plovoucí čerpadla nahradit tímto plovoucím sacím košem, a využít tak mělkých vod jako zdroj vody. Tento prostředek je praktické příslušenství pro HZS a JSDH pro čerpání vody z nízké vodní hladiny, kde nelze využít klasických sacích košů.

Plovoucí sací koš ZHT je určený k odběru vody přímo z vodní hladiny, na které plave. Jeho použití je téměř všestranné od hašení požárů přes odvodňování či vysoušení mokřin nebo odčerpávání hladiny při ekologických haváriích. Pomocí tohoto plovoucího sacího koše lze tak využít k čerpaní vody mokřin, mělčin či mělkých břehů potoků a použít tyto dosud nevyužité zdroje pro zdolávání lesních a jiných požárů, eventuelně pro dopravu vody nebo doplňování cisteren.

Plovoucí sací koš je vybaven mřížkou, která brání vniknutí nečistot do systému a následnému poškození čerpadla nebo příslušenství. Průřez jednotlivých otvorů byl navrhnut tak, aby jimi prošlé nečistoty prošly mezerou mezi oběžným kolem a skříní čerpadla. Zároveň pro zmenšení průtokového odporu sacího koše a s ohledem na možnost ucpání části otvorů např. listím a jinými nečistotami je plocha otvorů 2,5 x větší, než je průtokový průřez sacího potrubí (110 mm). Plovoucí koš je rovněž vybaven pryžovou zpětnou klapkou, zabraňující rychlému úniku vody ze sacího řádu. Tzn. dojde-li k přerušení čerpání, umožňuje pokračovat v činnosti čerpadlům, která nejsou samonasávací (nebo přímo zavodňované např. u kalových čerpadel). Plovoucí koš lze rovněž využít k odčerpávání zaplavených prostor během povodní až do minimální výšky vodní hladiny 1,5 – 2 cm. Velmi praktické je vybavení plovoucím košem cisternových automobilových stříkaček, které nejsou vybaveny přenosnou motorovou stříkačkou nebo plovoucím čerpadlem.

Plovoucí koš se skládá ze dvou sacích komor, přičemž sací otvor je opatřen mřížkou a druhý konec je ukončen připojovací spojkou k připojení sacího řádu. Na jednom konci je sací koš vybaven připojovací spojkou DIN 75 (B) a na druhém závitovým připojovacím šroubením o průměru 110 mm (závit Rd 130). K čerpání vody lze tak použít i menších čerpadel se savicemi B nebo C.

Použití plovoucího koše je pak velice snadné: dle velikosti čerpadla si vyberete připojovací rozměr 110 mm (závit Rd 130) nebo B 75, připojíte savice a koš jednoduše položíte hladinu.

Technická charakteristika

Materiál

Plášť sacího koše sklolaminát
Spojky vč. vedení hliníkové
Ochranná mřížka nerez
Madla PVC
Barva Červená RAL 9001
Připojovací rozměry Šroubení 110 mm a DIN 75

Rozměry a hmotnost:

Délka: 790 mm
Šířka: 550 mm
Výška: 230 mm
Hmotnost: 13,5 kg

Parametry průtoků:
Třída III – 2 500 – 2 700 l/min/max 10 bar
Třída II – 1 500 – 1 700 l/min
Třída I – 500 – 600 l/min

Výrobce: ZHT Group s.r.o.

Ing. Radim Zábranský
ZHT Group s.r.o.

-wap-
Sdílet