Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravská věž s rekordem

Nový rekord hasičského víceboje TFA Ostravská věž dosáhl v neděli 13.5. na jeho osmém ročníku Petr Teslík z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Ostravy. Jako první pokořil hranici 5 minut.

Jako první pokořil časem 4:20 pětiminutovou hranici soutěže při zdolávání několika silových disciplín s finálovým výběhem po 520 schodech na věž ostravské Nové radnice.

Přes pět minut se dosud nikdo v Ostravě nedostal. V neděli byli lepší než tato hranice ještě čtyři borci, závodící v plné hasičské výstroji se zapnutým dýchacím přístrojem a kyslíkovou bombou na zádech (celková zátěž tak dosáhla 30 kg). Stříbrný skončil v ostravské TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije) Radim Vacula z HZS Brno, třetí Zdeněk Koutník z HZS Praha. Koutník zvítězil před dvěma týdny na TFA v Ústí nad Orlicí, Teslík tam skončil hned za ním druhý.

V kategorii nad 40 let zvítězil časem 5:24 minut již devětačtyřicetiletý Vladimír Vysocký (HZS MSK Ostrava), který byl v Ústí nad Orlicí druhý. Nejstarší závodník – čtyřiapadesátiletý Jaromír Barcuch z HZS Olomouckého kraje ze Šumperku – skončil šestý časem 7:45.

Svou fyzičku před výpravou na himalájskou K2, kam odjíždí v týmu Leopolda Sulovského již 22.5., si vyzkoušel i špičkový ostravský horolezec Josef Lukáš. Vypůjčil si kompletní hasičskou výstroj a před závodem si nechal poradit, jak na překážky. Jen dýchací přístroj nemusel mít zapnutý. Přestože podobnou dráhu nikdy netrénoval, doběhl na ochoz věže bez újmy na zdraví časem 8:35 a hned ocenil své soupeře. „Je to tak nastejno, jen cesta na K2 trvá celý den a tady je to kratší,“ zhodnotil Josef Lukáš závod ihned po doběhu do cíle.

Letos se na start na Prokešově náměstí postavilo pět desítek borců z profesionálních a dobrovolných sborů z celé ČR, hasiči Českých drah a studenti VŠB-TU Ostrava a většina z nich doběhla. I když šlo „jen“ o soutěž, disciplíny TFA mají simulovat činnost hasičů při skutečných zásazích a v každém pořadatelském městě bývají trochu odlišné. V Ostravě hasič ihned po startu roztáhl dvě hadice s proudnicemi na vzdálenost 40 metrů, provedl 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) těžkým kladivem na trenažéru, překonal dva metry vysokou bariéru, následoval transport těžké figuríny (80 kg) směrem k lešení, hasič vystoupil po žebříku na jeho konstrukci a vytáhl lanem nahoru dvacetikilogramové závaží, pak vběhl do budovy ostravského magistrátu a všechny síly vydal na schodech na ochoz věže.

Letos byla tato akce spojena se Dnem integrovaného záchranného systému, kde se představili jak profesionální hasiči se svou zásahovou technikou, tak Městská policie Ostrava a Zdravotnická záchranná služba. Největší zájem desítek malých a velkých diváků byl o projížďku v koších hasičského automobilového žebříku a vysokozdvižné plošiny.

V Moravskoslezském kraji se každý rok vždy v květnu a červnu konají tři velké soutěže ve víceboji TFA, které byly letos poprvé spojeny i do jediné – O pohár ředitele HZS MSK. Po Ostravské věži pokračuje pohár v sobotu 16. 6. 2007 kláním TFA Vratimov Cup a hned za týden (v sobotu 23. 6. 2007) Štramberskou Trúbou, kdy se bude vybíhat z náměstí na ochoz známé věže. Hodnotit se budou samozřejmě i výsledky jednotlivých klání.

Výsledky 8. ročníku TFA Ostravská věž:

Jednotlivci do 40 let: 1. Petr Teslík (HZS MSK Ostrava) 4:20 min., 2. Radim Vacula (HZS JMK Brno) 4:45, 3. Zdeněk Koutník (HZS Praha) 4:46, 4. Lukáš Novák (HZS PK Ústí nad Orlicí) 4:54, 5. Leopold Hejneš (HZS MSK Ostrava) 4:56.

Jednotlivci nad 40 let: 1. Vladimír Vysocký (HZS MSK Ostrava) 5:24 min., 2. Josef Vlk (HZS ZLK Zlín) 5:49, 3. Pavel Šustr (HZS ZLK Zlín) 5:56.

Družstva: 1. HZS MSK (Teslík, Hejneš, Melčák) 14:23 min., 2. HZS Praha (Koutník, Zeman, Vojtík) 15:56, 3. HZS MSK Ostrava, směna B (Vysocký, Biedroň, Duda) 16:42.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet