Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve věznici hořelo, ale jen cvičně…

Ostrava-Heřmanice (14. května 2007) – Dvě družstva hasičů s technikou dorazila dnes dopoledne do heřmanické věznice. Do deseti minut po nahlášení požáru byli hasiči z HZS Moravskoslezského kraje připraveni oheň, který fiktivně ovládl ubytovnu B3, zcela zlikvidovat.

„Cvičili jsme modelovou situaci, kdy oheň zachvátil celý vstupní prostor ubytovny a ta musela být evakuována. Hasiči na plošině by vystřihli mříže a pomocí plošiny by všechny ohrožené přesunuli do bezpečí," řekl požární technik věznice Anton Kréta. Žádná evakuace ve skutečnosti neproběhla, odsouzení byli po příjezdu požárních vozidel upozorněni na to, že se jedná pouze o cvičení.

„Novou plošinu Bronto máme na stanici asi půl roku. S ní dosáhneme až do výšky třiceti metrů," řekl velitel stanice HZS Moravskoslezského kraje ve Slezské Ostravě npor. Ing. Josef Randýsek s tím, že kdyby šlo o skutečný požár, hasičů i techniky by do věznice dorazilo podstatně více.

Na závěr cvičení zkusili hasiči ještě dosáhnout plošinou z vnější strany. Bronto Skylift bez problémů dosáhl přes řadu oplocení a ostnatých drátů až na střechu budovy B. Přestože šlo jen o cvičení, příslušníci vězeňské stráže i hasiči plnili své úkoly, jako by šlo o skutečné nasazení.

„Požární poplach vyhlašujeme pravidelně každý rok a pokaždé se zaměřujeme na možná nebezpečí v různých částech a objektech věznice," dodal na závěr zástupce ředitele věznice plk. Mgr. Roman Záhorský.

Mgr. Vlastimil Nohejl
personalista a tiskový mluvčí
Věznice Heřmanice

-wap-
Sdílet