Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v noci evakuovali desítky obyvatel karvinského domu kvůli požáru, hořelo v kočárkárně

Sem osob zachránili pomocí evakuačních masek a dalších 119 osob evakuovali v noci ze středy na čtvrtek 19. 12. 2013 hasiči z jedenáctipa­trového bytového domu v Karviné-Novém Městě v Makarenkově ulici poté, co začalo hořet v kočárkárně v devátém patře (mj. pneumatika) a lidé v celém domě si stěžovali na silný a nepříjemný kouř.

Hasiči museli celý dům odvětrat pomocí dvou přetlakových ventilátorů, pak se mohla většina obyvatel vrátit do tepla domova. Při prvotním zásahu se nadýchali kouře dva policisté ČR a skončili v rukou zdravotníků ZZS MSK.

Na místě zasahovaly po středeční dvaadvacáté hodině dvě desítky hasičů ze tří jednotek – jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Karviná a dvou jednotek dobrovolných hasičů – Karviná-Hranice a Petrovice-Závada.

Požár kočárků, pneumatiky a dalších odložených věcí si vyžádal přímou škodu, mj. na poničeném okně a podlahové krytině, ve výši 20 tisíc korun. Hasiči jej dostali pod kontrolu velmi rychle jedním proudem vody. Příčina vzniku požáru je v šetření. Mezi verzemi hasičů je úmyslné zapálení, nebo nedbalost při používání otevřeného ohně.

Dvacítka obyvatelů domů, především rodiny s dětmi, čekaly na odvětrání a povolení k návratu domů v místnosti v přízemí, zbytek venku, a to maximálně hodinu. Všichni byli dostatečně oblečeni. Náhradní ubytování v sousedním domě odmítli nájemníci z devátého patra, i ti se pak vrátili do svých bytů.

Kvůli případným komplikacím byl ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu povolán do Karviné velký evakuační autobus, ale ten nakonec nemusel být využit.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet