Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Družstvo českých hasičů se zúčastnilo běhu do schodů v Polsku: Turniej Barbórkowy Strażaków i Ratowników

V sobotu 14. prosince 2013 se ve Wieliczce konal již pátý ročník v běhu do schodů tříčlenných družstev. Závod má krásný název Turniej Barbórkowy Strażaków i Ratowników „KOPALNIA SOLI WIELICZKA 2013” Soutěž je zajímavá tím, že se neběží do výškové budovy, ale vybíhá se schodiště, které je vedle výtahové šachty bývalého solného dolu.

Solný důl Wieliczka (polsky Kopalnia soli Wieliczka) se nachází pod městem Wieliczka v blízkém okolí Krakowa. Byl v provozu nepřetržitě od 13. století až do prvního desetiletí 21. století, kdy byla z důvodu vysokých nákladů těžba soli ukončena. Patří k nejstarším světovým solným dolům vůbec (úplně nejstarší je v nedaleké Bochni) a je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Důl je 327 metrů hluboký. Celková délka chodeb dosahuje 300 km, přičemž veřejnosti jsou zpřístupněna přibližně 2 % z celkové délky chodeb. Všechny chodby se rozprostírají celkem na devíti úrovních, které jsou propojeny buď velkými komorami, speciálními tunely, či šachtami a výtahy.

Turisté si zde mohou prohlédnout 3,5 km dlouhou trasu, která zahrnuje prohlídku soch historických i mýtických postav, vytvořených z kamenné soli. Kromě skutečného a vědeckého vysvětlení vzniku rozsáhlých solných ložisek je také návštěvníkům přiblížena i pověst o vzniku dolu, spojená se středověkými panovníky polskými a uherskými.

Za pozornost stojí také klenuté síně, kaple, podzemní jezero a výstava, přibližující historii těžby soli. Důl tak bývá nazýván také „polskou solnou katedrálou“.

A jak samotný závod probíhá?

Soutěžní družstva jsou po prezentaci výtahem svezeni do hloubky 110 metrů. V kompletním zásahovém obleku, zásahových botách a s aktivním dýchacím přístrojem (nutná je i svítilna – část schodiště není osvětlena) vybíhají 650 dřevěných schodů (překonávají výškový rozdíl 110 metrů) do cíle.

Soutěží se ve čtyřech kategoriích. Celkové hodnocení (bez rozdílu kategorií),pro­fesionální sbory, dobrovolné sbory, ostatní záchranné sbory (důlní záchranáři, podnikové sbory).

Letošního běhu se zúčastnilo celkem 78 tříčlenných družstev. Nejpočetnější zastoupení mělo domácí Polsko. Zahraničí reprezentovalo jedno družstvo z Německa a jedno družstvo z České republiky ve složení Zdenek Hubáček – JSDHO Uničov a Jirka a Martin Štáblovi z Vranové Lhoty.

Nejlepší čas byl 4 minuty a 25 sekund. České družstvo obsadilo v celkovém hodnocení 50. příčku s časem 6 minut a 57 sekund.

Po ukončení soutěže na závodníky čekala prohlídka dolu i s průvodcem.

Velké poděkování všem organizátorům patří za milé přivítání, perfektní zázemí pro české závodníky a také za ocenění pamětními cenami za nejlepší zahraniční družstvo.

Sdílet