Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do cvičení se zapojily řádové sestry i mikroten

Tři desítky pacientů a několik řádových sester muselo být ve čtvrtek 17. 5. 2007 dopoledne evakuováno z domu s pečovatelskou službou v Jablunkově (okres Frýdek-Místek), o který se stará zdejší Konvent sester Alžbětinek.

V suterénu domova, kde žijí i lidé s omezeným pohybem, hořelo v sušárně a prádelně.

Naštěstí šlo pouze o cvičení Integrovaného záchranného systému, do něhož se zapojily dvě desítky profesionálních a dobrovolných hasičů hlavně z Jablunkova, Třince a Frýdku-Místku, s nimi Policie ČR a Městská policie Jablunkov, Zdravotnická záchranná služba a pracovníci města Jablunkov, kteří na radnici zřídili krizový štáb. Řádové sestry se zapojily do cvičení i jako ošetřovatelky a podle názoru pozorovatelů si vedly zdatně a profesionálně.

Vedle jejich premiéry při cvičení IZS v Moravskoslezském kraji byl poprvé použit i neobvyklý „technický“ prostředek – kvůli lepší simulaci pohybu hasičů v dýchacích přístrojích v objektu ve tmě a za silného zakouření měli všichni záchranáři přelepena skla mikrotenovou fólií. I z pohybů cvičících bylo zjevné, že fólie ke zhoršené viditelnost skutečně „pomohla“.

Cílem cvičení bylo seznámit se s problematikou zásahu ve zdravotnickém zařízení, které slouží lidem s omezeným pohybem, a to ve ztížených podmínkách – ve tmě, v kouři, navíc ve členité budově a v omezeném počtu záchranářů i personálu domova – tedy v noci.

„Noční“ zásah začal průzkumem hlavním vchodem s roztažením hadic do sklepení, kde hořelo v sušárně a prádelně. Jako první byli na místě dobrovolní hasiči z Jablunkova, za chvíli dojely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje i mobilní operační středisko. Hasiči objevili první ležící osoby (figuranty z učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku) i další osoby v pokojích všech tří pater domova, včetně řádových sester. Podle charakteru zranění a schopnosti pohybu je buď vyvedli, nebo vynesli ven.

Na dvoře Konventu poskytli hasiči zachráněným obyvatelům domova předlékařskou pomoc a uložili je do stabilizované polohy. Protože Zdravotnická záchranná služba nemohla ihned přijet kvůli jiným zásahům (sanitka dojela až později), do ošetřování zraněných se ihned zapojily řádové sestry.

Závěr cvičení v konventu sledovali také zástupci města Jablunkov. V případě, že by zde skutečně hořelo a museli být lidé evakuováni mimo areál, mělo město pro evakuované připraveno náhradní ubytování přímo na radnici, kde sídlí i městská policie, nebo v místní hasičské zbrojnici, kde je také nepřetržitý provoz, včetně sociálního a kuchyňského zázemí. „Hlavně ať tu nehoří doopravdy a nemusíte jezdit,“ přály po vyhodnocení cvičení záchranářům řádové sestry.

Mimoostravskou premiéru mělo v rámci cvičení také nasazení mobilního operačního střediska (viz foto 18), které při vybavení na úrovni „pevného" operačního střediska umožní operačním pracovníkům bezprostřední kontakt s velitelem zásahu i lepší poznání samotného zásahu. Mobilní operační středisko má v ČR k dispozici zatím pouze jen HZS Moravskoslezského kraje.

Cvičení v různých domovech v Moravskoslezkém kraji není zbytečné. Například zkraje loňského roku se konalo cvičení v domově důchodců v Krnově v Rooseveltově ulici. Na konci října 2006 tu doopravdy hořelo, i když „pouze“ zářivka. Do chodeb domova se ale dostaly zplodiny hoření. Sedm desítek obyvatel muselo být evakuováno ze svých pokojů do jídelny a kinosálu, tři lidé se nadýchali kouře a jednoho z nich musela odvézt sanitka do nemocnice.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet