Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z jednotky obcí Podvihov a Komárovské Chaloupky využívají pro svou činnost CAS 24 MAN LE

Hasiči ze společné jednotky obcí Podvihov a Komárovské Chaloupky jezdí od května loňského roku v pro ně nové technice, kterou získali převodem od jednotky další z opavských částí – Kylešovice. O předání techniky opavským jednotkám jsme samozřejmě přinesli samostatný článek.

Podvozek, motor a převodovka

Automobil z roku 2006 je postaven na podvozku MAN LE 14.280. O pohon se stará naftový, přeplňovaný motor o objemu 6871 cm3 a výkonu 206 kW. Poháněna jsou standardně zadní kola, pohon přední nápravy je připojitelný. Kabina je šestimístná, továrně prodloužená.

Automobil je dlouhý 7 750 mm, široký 2 550 mm a vysoký 3 200 mm. Celková hmotnost dosahuje 14 500 kg.

Nástavba

Nástavbu vyrobila firma SPS Slatiňany. Tvoří ji šroubované hliníkové profily a oplechování stejným materiálem za použití technologie lepení.

Nádrže na vodu a pěnidlo jsou nerezové o objemech 3500/400 litrů. Automobil je osazen dvoustupňovým čerpadlem renomovaného výrobce Ziegler.

Zařízení prvotního zásahu tvoří hadicový naviják s tvarově stálou hadicí o délce 60 metrů. V přední části vozu je uchycena asanační lišta.

V zadní části nástavby je uchycen pneumatický stožár se dvěma 500W halogenovými světlomety.

Vybavení vozu

Vozidlo je vybaveno standardně na úrovni jednotky kategorie JPO III v Moravskoslezském kraji. V kabině tak najdeme mimo jiné dýchací přístroje Dräger, svítilny Survivor a komunikační prostředky, včetně digitálního terminálu Matra.

V nástavbě pak nechybí přetlakový ventilátor, elektrocentrála s příslušenstvím, kalová čerpadla, lezecké prostředky, motorové pily a podobně.

Sdílet