Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z opavské části Kylešovice vozí ve svém MANu TGM i automatický defibrilátor

Hasiči z Kylešovic jezdí od května loňského roku v nové technice, kterou město Opava zakoupilo za podpory státu. O předání techniky jednotce jsme samozřejmě přinesli samostatný článek.

Podvozek, motor a převodovka

Použitým podvozkem je MAN 18.340 4×4, tedy těžký automobil s motorem o výkonu 340 koní a možností pohonu všech čtyř kol. O přenos hnací síly se stará manuální převodovka. Vozidlo dosahuje maximální rychlost 100 km/h, na které ho zastaví omezovač.

Kabina je továrně prodloužená, šestimístná. Na úchytech vyvedených na předním nárazníku je nasazen elektrický lanový naviják. Pod nárazníkem je pak umístěna asanační lišta se třemi hubicemi.

Nástavba

Nástavba z poličské produkce je zhotovená z hliníkových profilů a olepená plechem ze stejného materiálu. Šestici úložných skříní kryjí roletky s podélným madlem, pracoviště strojníka pak nahoru výklopné dveře.

V nádržích z nerezavějící oceli tato cisterna převáží 4 700 litrů vody a 300 litrů pěnidla. Použité čerpadlo – THT TO 3000 – dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu.

Rozvržení výbavy automobilu dodržuje standardy pro vozidla HZS Moravskoslezského kraje, což určitě není na škodu. Pro hasiče tento systém zjednodušuje spolupráci s profesionálními jednotkami u zásahů.

Pravá přední roleta je tak věnována vybavení pro zásahy u dopravních nehod a technických pomocí. Uprostřed pak hasiči vozí motorovou a rozbrušovací pilu, nad nimi pak zdravotnické vybavení – lékárničku, vakuové matrace. Nechybí ani záchranné sáně RS5 a prostředky pro zásahy na vodě.

Vpravo vzadu pak najdeme hadicové koše, naviják s vysokotlakou hadicí pro rychlý zásah a několik armatur. Zadní část patří tradičně čerpadlu, nad ním je na výsuvném platu umístěno plovoucí čerpadlo.

Vlevo vzadu jsou v hliníkových přepravkách uloženy drobné technické prostředky a vybavení – kominické náčiní, lana, kladky, ale také například minerálky. Nechybí zde ani hydrantový nástavec a hasicí přístroje.

Prostřední roleta je věnována výbavě pro hašení – hadicím, proudnicím a armaturám.

Vlevo vepředu pak najdeme přetlakový ventilátor, elektrocentrálu a obslužné místo osvětlovacího stožáru se dvěma 500W halogenovými světlomety.

Vybavení nejen v kabině vozu

V kabině vozidla mají hasiči z Kylešovic kromě svítilen Survivor a ručních digitálních termínálů TPH 700 také základní zdravotnické vybavení pro prvotní použití. Velitel jednotky má poté k dispozici tablet s operačním systémem Android, který jednotka testuje s aplikacemi pro technologie výjezdu, o čemž vám jistě přineseme několik informací.

Za zmínku stojí také detekční technika v podobě multidetektoru Dräger XAM-5000 a především automatický externí defibrilátor ZOLL, který zatím není běžný ani u profesionálních jednotek.

Sdílet