Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch v objektu s následným požárem

Včera, 17. května 2007, v 10:00 hodin byla na operační středisko hasičů ohlášena exploze v objektu v ulici Za Školou v Sobotce na Jičínsku. Bylo to naštěstí pouze cvičně, neb se jednalo o taktické cvičení IZS Královéhradec­kého kraje.

Na místo vyjeli profesionální hasiči Jičína, dále dobrovolní hasiči ze Sobotky a Mladějova. Současně byla o události informována Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Policie ČR, 152. záchranný prapor a Krajské vojenské velitelství Hradec Králové.

Při technologickém výbuchu v jižní části budovy došlo k částečné destrukci a následnému požáru. Při explozi bylo zraněno osm lidí. Tři lidé zůstali uvězněni uvnitř zřícené budovy. Zasahující hasiči zlikvidovali požár, poskytli první předlékařskou pomoc zraněným osobám a předali je k dalšímu ošetření lékařům a zdravotníkům. Uvězněné osoby hasiči ve spolupráci se 152. záchranným praporem vyprostili a předali do péče záchranné služby.

Speciální záchranná četa Vojenského záchranného útvaru společně s hasiči zajistili budovu proti dalšímu zřícení. Po zajištění stability a vyproštění všech zraněných osob z budovy hasiči provedli průzkum, při kterém nalezli několik sudů s neznámou látkou. Při manipulaci se sudy došlo k poškození jednoho z nich a úniku menšího množství neznámé látky. Velitel zásahu ihned vydal rozkaz k opuštění prostoru a vytyčení nebezpečné zóny. Kvůli možnému nebezpečí byla evakuována i nedaleká základní škola. Hasiči a příslušníci Vojenského záchranného útvaru v protichemických oblecích prověřili látku a zjistili, že se jedná o karbonát pesticid. Utěsnili obaly na sudech, které naložili na speciální vozidlo a odvezli na předem určené místo.

Po ukončení zásahu bylo nutné dekontaminovat techniku a všechny osoby, které přišly do styku s neznámou látkou.

Cílem cvičení bylo prověření
připravenosti, akceschopnosti a koordinace jednotek požární ochrany a složek IZS při řešení vzniklé mimořádné události,
postupů při poskytování lékařské pomoci a transportu zraněných,
taktiky zásahu při manipulaci s neznámou látkou,
technických a organizačních postupů při stabilizaci staticky narušeného objektu.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet